Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Перереєстрація підприємства — не перешкода для податкового кредиту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Перереєстрація підприємства — не перешкода для податкового кредиту

 

Підприємство-покупець змінило свою назву. Чи може воно розраховувати на податковий кредит за податковими накладними, виписаними постачальником товарів на стару назву?

(м. Львів)

 

Ситуація, коли підприємство змінює свою назву, вносячи необхідні поправки до установчих документів, але при цьому не змінюючи індивідуальний податковий номер платника ПДВ, зустрічається доволі часто.

Трапляється і так, що такому підприємству продовжують надходити податкові накладні, виписані постачальником на стару назву покупця ще в той період, коли в цього покупця були старі реквізити.

Зрозуміло, платник-покупець сподівається, що суми ПДВ за такими податковими накладними потраплять до поточної декларації з ПДВ, що подається ним уже

від нового імені, та збільшать податковий кредит звітного періоду.

Слід зазначити, що ці надії цілком виправдані.

По-перше

, ДПА в м. Києві в листі від 17.03.2006 р. № 179/10/31-106, виданому на виконання завдання ДПАУ, роз’яснила, що згідно з п. 21 Положення № 79 при зміні назви платника податків відбувається його перереєстрація , яка супроводжується заміною старого Свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (далі — Свідоцтво) на нове.

Для заміни Свідоцтва платник ПДВ протягом 10 днів із моменту виникнення таких змін повинен подати до податкового органу за місцем своєї реєстрації додаткову реєстраційну заяву з відповідною позначкою «Перереєстрація».

Податковий орган, у свою чергу, видає підприємству нове Свідоцтво (з новим номером) замість старого в тому ж порядку, що і при реєстрації. При цьому

не змінюється ані дата реєстрації платником ПДВ, ані його індивідуальний податковий номер (нагадаємо: згідно з п. 3 Положення № 79 індивідуальний податковий номер є єдиним для всього інформаційного простору України і зберігається за платником ПДВ до моменту анулювання його реєстрації як платника ПДВ). А датою видачі нового Свідоцтва та датою анулювання старого Свідоцтва є дата внесення відповідних змін до Реєстру платників ПДВ.

У зв’язку з тим, що строк дії старого Свідоцтва закінчується на дату видачі нового Свідоцтва, то з цієї дати на ім’я покупця повинні виписуватися податкові накладні з урахуванням змін у його назві та номері Свідоцтва платника ПДВ.

А податкові накладні, виписані

до зазначеної дати (за умови відповідності всім вимогам п. 7.2 Закону про ПДВ) і отримані свого часу платником з урахуванням реквізитів колишнього Свідоцтва, на думку податківців, можуть відображатися в податковому обліку такого платника.

На наш погляд, ця позиція податківців справедлива щодо збереження права на податковий кредит не тільки за податковими накладними, які

виписано та отримано до заміни старого Свідоцтва на нове, а й за податковими накладними, виписаними до цієї дати, а отриманими після.

По-друге

, ВАСУ в ухвалі від 22.06.2006 р. № К-9153/06, К-7379/06 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 4) щодо подібної ситуації чітко вказав, що підприємство, яке змінило свою назву, є правонаступником старого підприємства і зберегло колишні код ЄДРПОУ, а також індивідуальний податковий номер, що ідентифікують його як юридичну особу та платника ПДВ. А отже, суми ПДВ за податковими накладними із старою назвою включаються до складу податкового кредиту цього платника податків на цілком законних підставах. Щодо порядку відображення таких податкових накладних у декларації з ПДВ, то про це можна прочитати у статті «Запізнілі податкові накладні: «новації» обліку» на с. 4 цього номера.

Усе викладене справедливо і для ситуації, коли у зв’язку з перереєстрацією змінилися реквізити

постачальника. Отримання податкової накладної, в якій зазначено старі реквізити постачальника, не призведе до негативних податкових наслідків для підприємства-покупця — його право на податковий кредит збережеться. Адже податкові накладні виписував той же постачальник, який має колишні реквізити, за винятком його найменування (адже він продовжує залишатися платником ПДВ, що підтверджується наявністю в Реєстрі платників ПДВ його індивідуального податкового номера), тому немає підстав вважати, що такі накладні будуть недійсними.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі