Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Готельний рахунок не містить податкового номера постачальника: чи є право на податковий кредит у покупця?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Готельний рахунок не містить податкового номера постачальника: чи є право на податковий кредит у покупця?

 

Працівник підприємства після повернення з відрядження надав рахунок готелю за проживання за формою № 4-г, що не передбачає наявність податкового номера постачальника. Чи включається до податкового кредиту сума ПДВ, зазначена в такому рахунку окремим рядком, за умови, що факт оплати готельних послуг підтверджує квитанція до прибуткового касового ордера?

(м. Маріуполь)

 

Згідно з

абзацом першим п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ підставою для нарахування податкового кредиту без наявності податкової накладної при поставці товарів (послуг) за готівку в межах суми, установленої НБУ для готівкових розрахунків, є належним чином оформлений товарний чек, інший платіжний або розрахунковий документ, що підтверджує приймання платежу постачальником від одержувача таких товарів (послуг), із зазначенням загальної суми такого платежу, суми податку та податкового номера постачальника.

Крім того, відповідно до

абзацу п’ятого п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ податковий кредит без отримання податкової накладної може бути відображено, зокрема, на підставі готельного рахунка, який містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця.

Отже, розрахунковий документ, що дає в певних випадках покупцю право на відображення податкового кредиту з ПДВ без наявності податкової накладної, повинен містити такі обов’язкові реквізити:

— загальну суму платежу;

— суму ПДВ;

— податковий номер постачальника.

У ситуації, що розглядається, витрати на оплату вартості проживання підтверджено рахунком готелю за формою № 4-г «Рахунок», затвердженою

наказом № 230, та квитанцією до прибуткового касового ордера.

Якщо подивитись на форму № 4-г, можна помітити, що в ній

передбачено відображення окремими рядками суми ПДВ та загальної суми до сплати. Щоправда, цей документ не містить окремого рядка для зазначення податкового номера постачальника, але це не проблема. Ураховуючи, що форма № 4-г є документом первинного обліку та рекомендована для застосування готельними підприємствами України незалежно від підпорядкованості та форми власності, постачальник готельних послуг може вписати свій індивідуальний податковий номер до цього документа вручну. Такий готельний рахунок повністю відповідатиме вимогам, установленим абзацом першим п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ.

До того ж ураховуючи

рекомендаційний характер наказу № 230, на наш погляд, готелі мають право виписувати готельні рахунки не лише відповідно до форми № 4-г, а й за своєю власною формою, що містить всі необхідні реквізити, у тому числі загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер постачальника. За таких умов одержувач готельних послуг цілком зможе розраховувати на збільшення свого податкового кредиту. Підтвердження тому знаходимо в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 20, с. 29, де зазначається: підставою для нарахування податкового кредиту в покупця — платника ПДВ без отримання податкової накладної є готельний рахунок, який містить загальну суму платежу, суму ПДВ та податковий номер продавця.

Як бачимо, готельний рахунок при дотриманні певних умов може служити ключиком до скарбниці податкового кредиту.

А от щодо квитанції до прибуткового касового ордера, то, як свідчить консультація, опублікована в журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 1 — 2, с. 97, працівники податкового відомства

не визнають прибутковий касовий ордер як підставу для формування податкового кредиту через відсутність серед його обов’язкових реквізитів податкового номера постачальника . Підтверджує це й лист ДПАУ від 10.11.2006 р. № 12816/6/16-1515-26 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 99).

Інша справа, якщо оплату готельних послуг підтверджує касовий чек за формою, установленою

п. 3.2 Положення № 614, товарний чек, інший платіжний або розрахунковий документ, що свідчить про прийом платежу з обов’язковим зазначенням загальної суми такого платежу, суми ПДВ та індивідуального податкового номера платника ПДВ. Саме ці розрахункові документи дають підприємству законне право збільшити податковий кредит на суму ПДВ, сплачену у складі вартості проживання відрядженого працівника, за умови, що сума платежу не перевищує 10000 грн. (без урахування ПДВ).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі