Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Як відображається авіаквиток без податкового номера постачальника

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як відображається авіаквиток без податкового номера постачальника

 

Як відображається в додатку 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації з ПДВ придбаний за готівку авіаквиток, в якому наведено інформацію про нараховану суму ПДВ, але не зазначено податковий номер постачальника?

(м. Київ)

 

Відповідно до

п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ підставою для нарахування податкового кредиту є податкова накладна.

Крім того, платник податків має право на податковий кредит, якщо йому при придбанні товарів (послуг) за готівку видано належним чином оформлений товарний чек, інший платіжний або розрахунковий документ, що підтверджує приймання платежу постачальником від одержувача таких товарів (послуг), з визначенням загальної суми такого платежу, суми податку та податкового номера постачальника.

Зауважимо, що у

ст. 2 Закону про РРО до переліку розрахункових документів віднесено, зокрема, касовий чек, товарний чек, розрахункову квитанцію, а також проїзний документ, який відповідно до постанови № 283 є бланком документів суворого обліку.

Підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної є

транспортний квиток, готельний рахунок або рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форму яких установлено міжнародними стандартами (див. абзац п’ятий п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ)

Отже,

Законом про ПДВ чітко визначено, що платник податків отримує право на відображення податкового кредиту за транспортними квитками, якщо вони містять таку інформацію:

— загальну суму платежу

— суму податку;

— податковий номер продавця.

При цьому законодавством не застережено залежність права на нарахування податкового кредиту від вартості транспортних квитків та їх загальної кількості, придбаної протягом одного дня (див.

лист ДПА в Дніпропетровській області від 02.09.2005 р. № 22425/10/15/212).

Разом із тим за роз’ясненнями ДПАУ, викладеними в

листах від 10.11.2005 р. № 22569/7/16-1517-26 та від 05.12.2005 р. № 11876/6/16-1515 , якщо форма транспортного квитка відповідає вимогам міжнародних стандартів, згідно з якими не передбачається наявність у квитках податкового номера, такі квитки також можуть бути підставою для нарахування податкового кредиту без отримання податкової накладної, але за умови, що цей документ містить інформацію про нараховану суму ПДВ.

При цьому виходячи з рекомендацій головного податкового органу, наведених у

листі від 14.06.2008 р. № 6912/5/16-1516, документи, інші ніж податкова накладна, що дають право на формування податкового кредиту, і в яких відсутній індивідуальний податковий номер відображаються в додатку 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» до декларації з ПДВ у колонці 2 розділу II «Податковий кредит» з проставлянням умовного податкового номера «100000000000».

Хоча ситуація, про яку йдеться в зазначеному

листі, стосується порядку внесення до додатка 5 касових чеків, що не містять податкового номера постачальника, вважаємо, що за таким же принципом слід відображати і авіаквитки без податкового номера постачальника.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі