Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо постачальник не виписав податкову накладну

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо постачальник не виписав податкову накладну

 

Підприємство придбало ТМЦ у постачальника — платника ПДВ (постачальник надав копію свідоцтва платника ПДВ, а також був платником ПДВ згідно з даними сайта ДПАУ). Товар було оплачено та отримано покупцем, однак податкову накладну постачальник так і не виписав. Тому покупець для збереження податкового кредиту разом із декларацією з ПДВ за відповідний період подав заяву зі скаргою на постачальника. Згодом податківці, посилаючись на те, що постачальника розшукує податкова міліція, повідомили: якщо його не буде знайдено, то суму ПДВ з податкового кредиту доведеться виключити. Чи правомірно це?

(м. Суми)

 

Відразу зауважимо, що підприємство-покупець у цій ситуації вчинило абсолютно законно, тобто відповідно до норм

абзацу другого п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ. Нагадаємо: згідно з цим підпунктом у разі відмови з боку постачальника товарів (послуг) надати податкову накладну одержувач таких товарів (послуг) має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум цього податку до складу податкового кредиту. До заяви також додаються копії товарних чеків чи інших розрахункових документів, що підтверджують факт сплати податку в результаті придбання таких товарів (робіт).

Як бачимо, саме так і діяв покупець, а отже, у нього є всі права включити суму ПДВ до податкового кредиту. Тому вважаємо: якщо всі законні умови для відображення податкового кредиту підприємством дотримано, то претензії податківців щодо можливого його подальшого коригування

неправомірні. Тим більше, що жодних інших додаткових умов або, наприклад, можливості перегляду сум, уключених на таких підставах до податкового кредиту, у п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ не передбачено.

Залишається додати: до питання про включення сум ПДВ до податкового кредиту у випадках з фіктивними постачальниками податківці звертаються, мабуть, ще з часів появи самого

Закону про ПДВ. Ми ж вважаємо, що право на податковий кредит у покупця не може залежати від «незаконності» постачальника і покупець у таких випадках не повинен нести відповідальності за податкові зобов’язання постачальника. Аналогічної думки дотримується Держкомпідприємництва в листі від 18.12.2007 р. № 8688. До речі, непрямим підтвердженням цього можуть бути і норми абзацу третього п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, згідно з яким подана покупцем разом із декларацією заява (зі скаргою на постачальника) є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки такого постачальника для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з цього податку за такою цивільно-правовою операцією. Отже, тим самим передбачається, що відповідальність за вчинені порушення стосуватиметься підприємства-постачальника.

Також варто звернути увагу на існуючу позитивну судову практику (

рішення арбітражного суду м. Києва від 03.11.98 р. у справі № 12/340, постанова Верховного Суду України від 26.09.2006 р. // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 4). суди виступають у цьому питанні на боці платників податків, указуючи на неправомірність дій працівників податкових органів та роблячи висновок, що покупець не може нести відповідальності за несплату податків продавцями та за можливу недостовірність відомостей про них, уключених до Єдиного державного реєстру. До речі, ВАСУ з метою забезпечення однакового та правильного застосування норми чинного законодавства при вирішенні справ щодо визнання недійсними податкових повідомлень-рішень, якими платникам податків визначено суми податкових зобов’язань з ПДВ, у листі від 04.02.2008 р. № 189/9/1/13-08 довів зазначену вище постанову до відома адміністративних судів.

Таким чином, сама по собі несплата податку продавцем (у тому числі й у разі ухилення від сплати) при фактичному здійсненні господарської операції не може впливати на податковий кредит покупця.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі