Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо розрахунок коригування покупець не повернув

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо розрахунок коригування покупець не повернув

 

У червні підприємству-продавцю повернули товар. Продавець виписав розрахунок коригування до податкової накладної у двох примірниках (оригінал і копію) та направив їх поштою покупцю (для підпису). Однак покупець розрахунок коригування так і не повернув.

Чи можна відкоригувати зобов’язання з ПДВ у цій ситуації?

(м. Донецьк)

 

Щоб відповісти на це запитання, спочатку звернемося до

п.п. 4.5.1 Закону про ПДВ. Відповідно до норм згаданого документа постачальник зобов’язаний зменшити суму зобов’язань з ПДВ за підсумками періоду, в якому здійснюється перерахунок, та направити покупцю розрахунок коригування, що складається до виписаної раніше податкової накладної. У свою чергу, покупець повинен виключити суму ПДВ з податкового кредиту за підсумками такого податкового періоду. З цього випливає, що проводити коригування податкових зобов’язань необхідно вже в періоді повернення товару від покупця (стосовно цієї ситуації — у червні).

Звісно, продавець зобов’язаний направити розрахунок коригування покупцю. Однак чекати, коли останній поверне його зі своїм підписом, зовсім не потрібно, адже

Закон про ПДВ подібних вимог не висуває. Непряме підтвердження цьому знаходимо й у п. 25 Порядку № 165, де зазначено: розрахунок коригування є підставою для зміни податкового кредиту одержувача. А от про постачальника там нічого не зазначається.

Отже, постачальник має повне право відкоригувати зобов’язання з ПДВ навіть не маючи на руках підписаного покупцем розрахунку коригування. У декларації з ПДВ коригування сум податкових зобов’язань з повернення товару відображається в ряд.

8.3 зі знаком «-» з відповідним заповненням додатка 1 до декларації з ПДВ. У цьому додатку постачальник зможе заповнити графи 1 — 6 та 8 — 10. А от щодо графи 7 «Дата отримання одержувачем (покупцем) розрахунку», то в ній ставиться прокреслення, оскільки необхідної для її заповнення інформації в постачальника просто немає.

Звісно, в ідеальній ситуації розрахунок коригування з підписом покупця краще отримати. Адже за його відсутності підприємству може загрожувати штраф за порушення порядку ведення податкового обліку згідно зі

ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X у сумі від 5 до 10 нмдг, а при повторному протягом року порушенні — від 10 до 15 нмдг. Тому те, що розрахунок коригування все-таки було виписано та відправлено покупцю краще підтвердити документально. Таким доказом може бути, наприклад, квитанція поштового відділення, через яке надсилався розрахунок коригування.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі