Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Повернення передоплати частинами: коли виписувати розрахунок коригування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення передоплати частинами: коли виписувати розрахунок коригування

 

Підприємство отримало передоплату за товар від покупця — платника ПДВ на підставі договору купівлі-продажу. Однак поставка товару так і не відбулася внаслідок розірвання договору. У зв’язку з цим постачальник повертає передоплату. Повернення провадиться декількома платежами в різні звітні періоди.

Скільки розрахунків коригувань до податкової накладної повинен скласти постачальник у цьому випадку?

(м. Чернігів)

 

Почнемо з того, що повернення передоплати не підпадає під дію

п. 4.5 Закону про ПДВ (оскільки цей пункт стосується лише перерахунку податку після поставки), але незважаючи на це відкоригувати відображені раніше зобов’язання з ПДВ усе одно можна. І ось чому.

Як передбачено

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ об’єктом обкладення ПДВ є операції з поставки товарів (послуг), що передбачають перехід права власності на такі товари (виконання послуг). У ситуації, що розглядається, ніякої поставки товарів не відбувається. Отже, зважаючи на відсутність об’єкта оподаткування зберігати податкові зобов’язання з ПДВ уже не потрібно.

Щодо Розрахунку коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної), то відповідно до

п. 20 Порядку № 165 оформляється він у разі застосування норм п. 4.5 Закону про ПДВ. Це означає, що при поверненні передоплати оформляти його не обов’язково (достатньо скласти документ у довільній формі). Однак представники головного податкового відомства наполягають на складанні цього документа навіть при поверненні авансу (див. лист ДПАУ від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 101). У згаданому листі податківці уточнили, що виписують розрахунок коригувань у момент зміни податкових зобов’язань, тобто в день повернення грошових коштів.

У цій ситуації повернення грошових коштів здійснюється частинами, тому розрахунок коригування доведеться виписувати

на кожну дату повернення. Інакше кажучи, кількість розрахунків коригувань визначатиметься числом таких часткових повернень. Поетапне коригування податкових зобов’язань відобразиться в рядку 8.4 декларації з ПДВ у складі інших випадків коригувань, а також у додатку 1 до декларації «Розрахунок коригувань суми ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі