Теми статей
Обрати теми

Щодо відображення податкових зобов’язань з ПДВ по факту отриманої передоплати, якщо на момент її отримання не визначена частка спецрежимних поставок

Редакція ПБО
Лист від 10.06.2009 р. № 12058/7/16-1517-25

Щодо відображення податкових зобов’язань з ПДВ по факту отриманої передоплати, якщо на момент її отримання не визначена частка спецрежимних поставок*

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.06.2009 р. № 12058/7/16-1517-25

 

* Див. також матеріал на с. 28. —

Прим. ред.

 

Відповідно до ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства (далі — спеціальний режим оподаткування) поширюється на сільськогосподарське підприємство, яке провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства.

При цьому сільськогосподарським вважається підприємство, основною діяльністю якого є поставка вироблених (наданих) ним сільськогосподарських товарів (послуг) на власних або орендованих виробничих потужностях, в якій питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) становить не менше 75 відсотків вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно (п. 81.6 ст. 81 Закону).

Сільськогосподарськими вважаються товари, зазначені у групах 1 — 24 УКТ ЗЕД згідно із Законом України «Про Митний тариф України», якщо такі товари вирощуються, відгодовуються, виловлюються або збираються (заготовляються) безпосередньо платником податку — суб’єктом спеціального режиму оподаткування (крім придбання таких товарів у інших осіб), а також продукти обробки (переробки) таких товарів, які поставляються зазначеним платником податку — їх виробником (п. 81.7

ст. 81 Закону).

Згідно з п. 5.1 Порядку заповнення і подання податкової декларації податку на додану вартість (затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 166 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.07.99 р. за № 250/2054) для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, у податковій декларації (скороченій) відображаються лише операції, пов’язані із сільськогосподарським виробництвом, інші операції — у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом, відповідно до редакції абзацу третього п.п. 81.15.1 п. 81.15 ст. 81 Закону.

Визначення дати виникнення податкових зобов’язань з податку на додану вартість для платників, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, здійснюється у загальному порядку відповідно до п.п. 7.3.1 п. 7.3 ст. 7 Закону.

А саме датою виникнення податкових зобов’язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Таким чином, платники, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, повинні забезпечити ведення

окремого обліку операцій, пов’язаних із сільськогосподарським виробництвом, та інших операцій.

Якщо платником у межах однієї поставки здійснюється продаж товарів, які підпадають під спеціальний режим оподаткування, та тих, на які такий режим не поширюється, і на момент отримання попередньої оплати за такі товари платник не має можливості визначити фактичну частку товарів, які поставлятимуться у межах спеціального режиму оподаткування, а які — у загальному порядку, то податкові зобов’язання, обчислені на дату такої оплати, відображаються у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом

.

Після здійснення фактичної поставки товарів і визначення у ній фактичної частки

сільськогосподарських товарів, поставлених у межах спеціального режиму оподаткування, платником здійснюються відповідні коригування у податковому обліку.

 

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі