Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за непроведення (несвоєчасне проведення) інвентаризації

Редакція ПБО
Стаття

Відповідальність за непроведення (несвоєчасне проведення) інвентаризації

 

Чинним законодавством передбачено випадки, коли проведення інвентаризації є обов’язковим. Це пов’язане насамперед із тим, що саме інвентаризація є одним з найефективніших способів контролю за збереженням та станом активів підприємства. Про те, яку відповідальність має нести керівництво підприємства за непроведення інвентаризації в таких обов’язкових випадках, ви дізнаєтеся із запропонованої статті.

Марина САФРОНОВА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Як відомо, одним з обов’язкових та найпоширеніших випадків проведення інвентаризації є

складання річної фінансової звітності (п. 12 Порядку № 419). Із нею стикався практично кожен бухгалтер. Однак проводити інвентаризацію слід не тільки перед складанням річної фінансової звітності, а й у деяких інших випадках, перелічених у пп. 3 — 6 Інструкції № 69. Їх наведено у статті «Інвентаризація на підприємстві: основні організаційні моменти» (див. на с. 3).

Яку відповідальність може понести підприємство за непроведення (несвоєчасне проведення) обов’язкової інвентаризації? Відразу зауважимо, що подібне ігнорування законодавчих норм загрожує адміністративним штрафом, передбаченим

ст. 1642 КУпАП «Порушення законодавства з фінансових питань» за несвоєчасне або неякісне проведення інвентаризації грошових коштів та матеріальних цінностей, у розмірі від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 136 до 255 грн.). А за повторне таке порушення протягом року — від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів (від 170 до 340 грн.). Цей штраф може бути накладено на керівника підприємства, оскільки саме він несе відповідальність за організацію інвентаризації (п. 2 Інструкції № 69).

Крім того, у разі

подання недостовірних даних до органів статистики посадових осіб підприємства може бути притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 1863 КУпАП. На них може бути накладено адміністративний штраф у розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 170 до 255 грн.). А за повторне таке порушення протягом року — від 15 до 25 неоподатковуваних мінімумів (тобто від 255 до 425 грн.).

Однак слід попередити наших читачів, що непроведення або несвоєчасне проведення інвентаризації може обернутися і більш серйозними проблемами. Так, наприклад, у разі виявлення на підприємстві

факту розкрадання матеріальних цінностей та порушення у зв’язку з цим кримінальної справи, непроведення інвентаризації може свідчити про намір керівництва приховати факт розкрадання або нестачі активів підприємства. За таких обставин керівника підприємства може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за ст. 367 КК «Службова недбалість». Відповідно до норм згаданої статті невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, що заподіяло істотну шкоду* правам, свободам та інтересам окремих громадян, що охороняються законом, або інтересам окремих юридичних осіб, карається штрафом від 4250 до 8500 грн. або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

* Істотною шкодою вважається шкода, що перевищує

30250 грн., — для 2009 року (п. 3 приміток до ст. 364 КК, п. 22.5 Закону № 889).

А от притягти до матеріальної відповідальності працівників підприємства в разі виявлення

нестачі, найімовірніше, не вийде. Річ у тім, що якщо на підприємстві не проводилася обов’язкова інвентаризація, то довести сам факт нестачі товарно-матеріальних цінностей, або факт того, що отримані матеріально відповідальною особою цінності не було використано в господарській діяльності, підприємство не зможе. Підтвердженням цього є рішення Шевченківського районного суду м. Запоріжжя від 16.06.2009 р. у справі № 2-25/09, ухвала Апеляційного суду Автономної Республіки Крим від 28.11.2007 р.

Як бачимо, непроведення (несвоєчасне проведення) інвентаризації може мати сумні наслідки. Тому вимоги чинного законодавства щодо обов’язкової інвентаризації краще не ігнорувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі