Теми статей
Обрати теми

Про посилення захисту окремих категорій населення у зв’язку з епідемічною ситуацією

Редакція ПБО
Постанова від 02.12.2009 р. № 1325

Кабінет Міністрів України

 

Про посилення захисту окремих категорій населення у зв’язку з епідемічною ситуацією

Постанова від 2 грудня 2009 р. № 1325

 

Кабінет Міністрів України

постановляє:

1.

Установити, що листок непрацездатності видається вагітним жінкам незалежно від строку вагітності на період дії карантину та здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів у зв’язку з епідемією грипу типу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 і поширенням гострих респіраторних захворювань у 2009 — 2010 роках, встановлених відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (далі — карантин).

2.

Міністерству охорони здоров’я:

довести до відома керівників закладів охорони здоров’я, що у разі видачі листка непрацездатності вагітним жінкам на період дії карантину в графах листка «Діагноз первинний» і «Діагноз заключний» зазначається «строк вагітності на період дії карантину»;

створити резерв бланків листка непрацездатності для забезпечення ним закладів охорони здоров’я.

3.

Рекомендувати Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності:

здійснювати додаткові видатки, пов’язані з наданням вагітним жінкам на період дії карантину допомоги по тимчасовій непрацездатності, за рахунок резерву коштів та наявної економії коштів за іншими статтями бюджету Фонду;

створити резерв коштів Фонду, необхідних для фінансування матеріального забезпечення застрахованих осіб, у розрахунку не менш як на 15 календарних днів.

4.

Рекомендувати підприємствам, установам та організаціям надавати на період дії карантину працівникам, які мають дітей віком до 14 років, та вагітним жінкам за їх бажанням невикористані щорічні відпустки, додаткові відпустки, передбачені законодавством, а також установлювати в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів додаткові порівняно із законодавством оплачувані відпустки відповідно до статті 91 Кодексу законів про працю України.

5.

Міністерству охорони здоров’я і Міністерству праці та соціальної політики відповідно до компетенції надати в триденний строк у засобах масової інформації роз’яснення щодо застосування цієї постанови.

 

Прем’єр-міністр України Ю. Тимошенко



коментар редакції

Нововведення КМУ: вагітним жінкам на період карантину
видаватимуть листки непрацездатності

Постановою, що коментується, КМУ зобов’язав медичні установи

на період дії карантину та здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів у зв’язку з епідемією грипу типу A/H1N1/Каліфорнія/04/09 і поширенням гострих респіраторних захворювань у 2009 — 2010 роках видавати вагітним жінкам незалежно від строку вагітності листок непрацездатності.

Щодо практичного застосування цього положення, то КМУ доручив Міністерству охорони здоров’я та Мінпраці надати у триденний строк у засобах масової інформації роз’яснення про застосування цієї постанови.

Крім того, КМУ

рекомендував підприємствам, установам та організаціям на період дії карантину надати працівникам, які мають дітей віком до 14 років, і вагітним жінкам за їх бажанням невикористані щорічні відпустки, додаткові відпустки, передбачені законодавством, а також додатково за свій рахунок оплачувані відпустки.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі