Теми статей
Обрати теми

Щодо перерахунку податку з власників транспортних засобів за автомобілями, що оснащені ГБО

Редакція ПБО
Лист від 13.11.2009 р. № 11732/6/17-0316

Щодо перерахунку податку з власників транспортних засобів за автомобілями, що оснащені ГБО

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.11.2009 р. № 11732/6/17-0316

 

Державна податкова адміністрація України <...> щодо перерахунку суми податку з власників транспортних засобів за транспортні засоби, двигуни яких працюють на альтернативному виді палива, повідомляє наступне.

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів справляється на підставі Закону України від 11.12.91 р. № 1963-ХII «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» із змінами та доповненнями (далі — Закон № 1963-ХII), яким визначено платників податку, об’єкти оподаткування, ставки та строки його сплати.

26 березня 2009 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 № 1075-VI (далі — Закон № 1075-VI), яким внесено зміни до статті 3 Закону в частині зменшення ставки податку на деякі види легкових автомобілів.

Крім того, статтю 3 Закону № 1963-ХII доповнено частиною 6, якою передбачено, що ставки податку з визначених цим Законом об’єктів оподаткування, які у відповідності до чинного законодавства оснащені обладнанням, що дозволяє використовувати в якості палива моторного стиснутий або скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палив, застосовуються з коефіцієнтом 0,5. Відповідно до розділу II Прикінцевих положень Закону № 1075-VI ця норма вводиться в дію з 1 липня 2009 року і діє до 1 січня 2016 року.

Статтею 5 Закону № 1963-XII визначено, що сплата податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів юридичними особами здійснюється щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця, що настає за звітним кварталом, зокрема, це стосується транспортних засобів, які обліковані юридичними особами станом на 1 січня поточного року.

За придбані протягом року юридичними особами транспортні засоби, крім тих, що вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх реєстрацією за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу. За транспортні засоби, які вперше реєструються в Україні, податок сплачується перед їх першою реєстрацією.

За транспортні засоби, зняті юридичними особами протягом року з реєстрації (перереєстровані), здійснюється перерахунок розміру податку, крім податку, сплаченого при першій реєстрації в Україні. Розмір податку перераховується перед зняттям їх з реєстрації (перереєстрацією) за місяці, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, наступного за тим, в якому транспортний засіб знято з реєстрації (перереєстровано). Таким чином, Закон № 1963-XII передбачає сплату податку з власників транспортних засобів юридичними особами в залежності від часу володіння транспортним засобом, а сума податку з власників транспортних засобів залежить від кількості місяців, протягом яких транспортний засіб був облікований в органах, що здійснюють їх державну реєстрацію.

Враховуючи вищезазначене, обчислення податку з власників транспортних засобів в I кварталі 2009 року за транспортні засоби, які були обліковані юридичними особами на початок поточного року, проводиться відповідно до статті 6 Закону за ставками податку, які набрали чинності відповідно до Закону № 797-VI.

Що стосується придбаних у 2009 році транспортних засобів, то податок сплачується за ставками, визначеними у статті 3 Закону № 1963-XII, які діють на момент сплати податку. Податок, сплачений юридичними особами перед першою реєстрацією, реєстрацією (перереєстрацією) до набрання чинності Законом № 1075-VI, не перераховується. Розрахунок суми податку за такі транспортні засоби в 10-денний термін після їх реєстрації подається до відповідного податкового органу.

У зв’язку із зменшенням ставок податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, відповідно до Закону № 1075-VI, юридичні особи — власники транспортних засобів можуть зробити перерахунок суми податку з власників транспортних засобів за 2009 рік та подати до податкових органів уточнюючий розрахунок суми податку.

Перерахуванню підлягають суми податкових зобов’язань, що були нараховані юридичною особою за другий — четвертий квартали поточного року (строки нарахувань — 15.07.2009 р., 15.10.2009 р., 15.01.2010 р.).

До уточнюючого розрахунку необхідно включити всі транспортні засоби, які перебувають у власності підприємства, в тому числі і ті транспортні засоби, на які ставка податку не зменшувалась.

Якщо у юридичної особи у власності перебувають транспортні засоби, на які протягом I кварталу 2009 року не змінювалися ставки податку, відповідно до Закону № 1075-VI, то такий перерахунок не проводиться.

Щодо транспортних засобів, які оснащені обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо стиснений або скраплений газ, альтернативні види рідкого та газового палива, починаючи з 01.07.2009 р. при наявності відмітки в свідоцтві про державну реєстрацію транспортного засобу про оснащення газобалонним обладнанням, платники податку зможуть здійснити перерахунок податкових зобов’язань, що були нараховані за III — IV квартали 2009 року (граничні строки сплати — 14.10.2009 р., 14.01.2010 р.), подавши до податкових органів уточнений розрахунок. Такий перерахунок здійснюється в тому ж порядку, що і при зменшенні ставок податку згідно із Законом № 1075-VI.

 

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Транспортний податок та авто з ГБО: не переплачуйте

Незважаючи на те що, по-перше, наші читачі давно знають про можливість проведення у другому півріччі поточного року перерахунку

з транспортного податку щодо автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням (ГБО), — причому, оснащених легально, тобто що мають відповідну відмітку про це в техпаспорті, — адже, як відомо, ДПАУ визнавала це право ще в листі від 29.04.2009 р. № 9001/7/17-0317 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 36 — 37, с. 22, — та, по-друге, наші читачі давно отримали відповідні рекомендації щодо проведення такого перерахунку — у статті «Транспортний податок: знову перерахунок (тепер щодо автомобілів, оснащених газобалонним обладнанням)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 76, с. 26, — проте сьогоднішній лист заслуговує на увагу.

Сенс навіть не в тому, що в листі, що коментується, фактично вперше ДПАУ прямо зазначає, що такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточненого розрахунку (а як же інакше?), а в тому, що ДПАУ прямо вказує (завершальне речення листа), що зробити це слід

у тому самому порядку, що і попередній перерахунок цього року, — так би мовити, перший перерахунок, зумовлений зменшенням ставок транспортного податку у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» щодо ставок податку» від 05.03.2009 р. № 1075-IV (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 27, с. 4). До речі, детальні рекомендації щодо проведення того перерахунку було запропоновано у статті «Транспортний податок: як «уточнитися» у 2009 році» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 41, с. 22. А позицію ДПАУ щодо порядку проведення того перерахунку було викладено у відповідній консультації фахівця ДПАУ (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 41, с. 46), в якій, у свою чергу, теж прямо зазначено, що діяти слід відповідно до колишніх рекомендацій ДПАУ щодо зміни ставок податку, викладених у листі ДПАУ від 02.11.2005 р. № 21971/5/17-2245 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 12, с. 39). Зауважимо, що саме на цих рекомендаціях заснований описаний у зазначених статтях порядок проведення як першого, так і другого, перерахунків цього року.

До речі, якщо платник має право здійснити перерахунок транспортного податку щодо автомобілів, оснащених ГБО, але поки що не спромігся подати відповідний уточнений розрахунок, то для нього така можливість ще не втрачена — див. консультацію фахівця ДПАУ на с. 26 сьогоднішнього номера.

 

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі