Теми статей
Обрати теми

Щодо недотримання Фондом соцзахисту інвалідів вимог постанови № 502

Редакція ПБО
Лист від 27.08.2009 р. № 10287

Щодо недотримання Фондом соцзахисту інвалідів вимог постанови № 502

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 27.08.2009 р. № 10287

(витяг)

 

До Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва надійшов лист <...> щодо недотримання Фондом соціального захисту інвалідів вимог постанови Кабінету Міністрів України «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» від 21.05.2009 р. № 502 (далі — постанова № 502) при проведенні планової перевірки.

Слід зауважити, що

пунктом 1 постанови № 502, зокрема, передбачено органам та посадовим особам, уповноваженим законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, до 31 грудня 2010 року:

тимчасово припинити проведення планових перевірок суб’єктів господарювання, крім перевірок суб’єктів господарювання, яких відповідно до затверджених Кабінетом Міністрів України критеріїв оцінки ступеня ризику від проведення господарської діяльності віднесено до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику, та планових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням санітарного та податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів).

Водночас розроблені Фондом соціального захисту інвалідів України

критерії оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності не затверджено на сьогодні Кабінетом Міністрів України.

Ураховуючи зазначене,

Фонд соціального захисту інвалідів України відповідно до вимог постанови № 502 не має на сьогодні підстав для здійснення планових заходів державного нагляду (контролю).

У зв’язку з викладеним просимо розглянути лист заявника по суті та

вжити виключних заходів щодо неухильного дотримання посадовими особами Фонду соціального захисту інвалідів України положень постанови № 502.

Про вжиті з метою захисту прав та інтересів заявника заходи просимо повідомити Держкомпідприємництва та <...>.

 

Голова О. Кужель



коментар редакції

Фонд соціального захисту інвалідів не може проводити планові перевірки

Саме такого висновку дійшов Держкомпідприємництва в листі, що коментується. Це обмеження діятиме

до 31.12.2010 р.

Викладена Держкомпідприємництва позиція ґрунтується на приписах постанови Кабміну «Про тимчасові обмеження щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності на період до 31 грудня 2010 року» від 21.05.2009 р. № 502 (далі — постанова № 502 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 46) і, що також має привернути увагу до листа, який коментується, свідчить про визнання його обов’язковості.

Нагадаємо: необхідність розроблення кожним контролюючим органом у підконтрольній йому сфері

критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності , та їх затвердження Кабміном передбачено ч. 2 ст. 5 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V (далі — Закон № 877). Відповідно до поставленої Законом № 877 мети критерії ризику мають виступати орієнтиром при визначенні періодичності проведення планових перевірок: чим нижчий ступінь ризику господарської діяльності підприємства, тим рідше на ньому проводяться перевірки.

Для виконання цієї умови контролюючим органам було надано термін

до 26.12.2007 р. Однак багато які з них продовжують проводити перевірки без затверджених критеріїв. Серед цих органів — і Фонд соціального захисту інвалідів, що, однак, обумовлено тим, що Фонд заперечує проти поширення на його органи дії Закону № 877 (див. лист від 27.01.2009 р. № 1/8-12/06).

Слід зауважити: сам Закон № 877 передбачає, що в разі незатвердження критеріїв розподілу суб’єктів господарювання за ступенем ризику їх госпдіяльності суб’єкти господарювання вважаються суб’єктами з низьким ступенем ризику і планові перевірки їх діяльності можуть здійснюватися

не частіше одного разу на п’ять років (ч. 3 ст. 22 Закону № 877).

Коли постановою № 502 було встановлено

заборону на проведення до 31.12.2010 р. планових перевірок суб’єктів господарювання (крім суб’єктів із високим ступенем ризику), виникло питання про те, як ця заборона має діяти стосовно тих контролюючих органів, які не розподілили підконтрольних їм суб’єктів господарювання залежно від ступеня ризику.

Як бачимо, Держкомпідприємництва підтримує позицію, згідно з якою

планові перевірки таких суб’єктів до затвердження відповідних критеріїв під час дії заборони взагалі не повинні проводитися. Безумовно, якщо це не планові перевірки дотримання санітарного чи податкового законодавства, правильності розрахунку, повноти та своєчасності сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків та зборів, щодо яких у постанові № 502 зроблено окреме застереження про непоширення на них запроваджуваної заборони.

Зазначимо також, що відсутність затверджених критеріїв ризику не впливає на порядок проведення позапланових перевірок. Слід сказати: щодо позапланових перевірок постановою № 502 також запроваджено істотні обмеження:

такі перевірки можуть проводитися лише за зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення суб’єктом господарювання вимог законодавства або за клопотанням самого суб’єкта господарювання щодо проведення перевірки за його бажанням. Якщо дотримуватись логіки листа, що коментується, обмеження у проведенні позапланових перевірок також поширюються на ті перевірки, що проводяться Фондом соціального захисту інвалідів, які з інших, крім передбачені постановою № 502, підстав (зокрема, у разі неподання роботодавцем звіту про зайнятість і працевлаштування інвалідів або подання такого звіту з помилками) до 31.12.2010 р. проводитися не повинні.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі