Теми статей
Обрати теми

Періодичність друку фіскальних звітних чеків

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Періодичність друку фіскальних звітних чеків

 

З якою періодичністю необхідно здійснювати друк фіскальних звітних чеків? Чи можна за день роздрукувати декілька Z-звітів? Як залежить періодичність друку Z-звітів від режиму роботи підприємства?

(м. Дніпропетровськ)

 

Згідно зі

ст. 1 Закону про РРО фіскальний звітний чек — це документ установленої форми, що надрукований реєстратором розрахункових операцій, містить дані денного звіту, під час друку якого інформація про обсяг виконаних розрахункових операцій заноситься до фіскальної пам’яті. У свою чергу, денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та занесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора отримав назву Z-звіту, у зв’язку з чим поняття «Фіскальний звітний чек» і «Z-звіт» можуть використовуватися як тотожні.

Обов’язок щодня друкувати на РРО фіскальні звітні чеки

та забезпечувати їх зберігання у книгах обліку розрахункових операцій установлено п. 9 ст. 3 Закону про РРО.

Запитання про те,

з якою періодичністю має друкуватися Z-звіт , має важливе значення для суб’єктів господарювання, оскільки неправильна відповідь на нього загрожує штрафом у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 340 грн. Цей штраф передбачено п. 4 ст. 17 Закону про РРО. Він накладається в разі невиконання щоденного друку фіскального звітного чеку або його незбереження у книзі обліку розрахункових операцій.

У зв’язку з цим необхідно визначити, за яких умов дотримується вимога про

щоденний друк і чи не порушується вона, якщо протягом дня не роздруковано жодного Z-звіту або навпаки роздруковано більше одного Z-звіту.

Згідно з

п. 1 приміток до Вимог № 199 (див. на с. 41)підсумок розрахунків обчислюється за зміну, максимальна тривалість якої не повинна перевищувати 24 години. Оскільки підсумок розрахунків вноситься до фіскальної пам’яті саме при формуванні Z-звіту, виконання вимоги про обчислення розрахунків за зміну можливе тільки за умови своєчасного друку Z-звітів.

При цьому зміною вважається період роботи реєстратора

від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 2 Вимог № 199).

Податківці, як правило, наполягають, щоб між роздрукуванням двох Z-звітів проходило не більше 24 годин (див.

п.п. 2.2.7 листа № 14083). Більше того, на практиці суб’єкти господарювання часто стикаються з вимогами з їх боку про необхідність роздрукування Z-звітів у межах календарної доби, тобто підсумок розрахунків за добу має бути відображено в Z-звіті, роздрукованому до закінчення цієї календарної доби, тобто до 24.00, оскільки інакше можливі ситуації, коли в один день буде роздруковано два Z-звіти, а в іншій — жодного, а отже, вимогу Закону про РРО про щоденний друк фіскальних звітних чеків не буде виконано.

Проте, по-перше, суди справедливо виходять з того, що

відлік тривалості зміни РРО починається з моменту реєстрації першої розрахункової операції, а не з роздрукування попереднього Z-звіту, і навіть не з початку робочого дня суб’єкта господарювання (постанова Київського апеляційного адміністративного суду від 11.02.2009 р. у справі № 22-а-10244/08), тобто між роздрукуванням двох Z-звітів може пройти значно більше ніж 24 години.

По-друге, відлік 24 годин здійснюється від першої розрахункової операції, здійсненої після роздрукування попереднього Z-звіту, й до виконання наступного Z-звіту. Виконання цієї умови достатньо, навіть якщо при цьому зазначені дві події мали місце в різних календарних добах (див.

постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 12.03.2008 р. № 2/95, від 22.09.2008 р. № 13/150, ухвалу ВАСУ від 12.07.2007 р.).

Формулювання

п. 9 ст. 3 Закону про РРО про необхідність щоденного друку фіскальних звітних чеків у суб’єктів господарювання інколи викликає сумніви з приводу того, чи не буде порушенням цього обов’язку друк Z-звітів частіше одного разу на день.

Такі сумніви не мають підстав. Крім того, у

п.п. 7.7 Порядку затосування РРО спеціально застережено ситуацію, коли протягом робочого дня на РРО було роздруковано декілька фіскальних звітних чеків. У цьому випадку всі вони підклеюються у відповідній книзі ОРО, записи в розділі 2 книги ОРО робляться за кожним фіскальним звітним чеком окремо. Визнають можливість друку декількох Z-звітів, посилаючись на відсутність у законодавстві відповідних обмежень, і податківці (п.п. 2.2.99 листа № 14083).

Друк декількох Z-звітів за день може навіть стати необхідним, якщо після друку попереднього Z-звіту було здійснено розрахункову операцію.

Хочемо звернути увагу:

замінити Z-звіт Х-звітом (документом, що містить інформацію про денні підсумки розрахункових операцій, проведених із застосуванням РРО, без обнулення інформації в оперативній пам’яті), як це інколи роблять суб’єкти господарювання в разі втрати Z-звіту, не можна (див. постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 11.03.2009 р. № 4/36). Це пояснюється тим, що підсумок розрахунків вноситься до фіскальної пам’яті саме при формуванні Z-звіту. Х-звіт такої функції не виконує.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі