Теми статей
Обрати теми

Чи потрібний таксометр фізособі-підприємцю на єдиному податку?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи потрібний таксометр фізособі-підприємцю на єдиному податку?

 

Фізична особа — підприємець, що перебуває на спрощеній системі оподаткування, планує надавати послуги внутрішніх перевезень пасажирів на таксі. Чи обов’язково для цього обладнувати транспортний засіб таксометром?

(м. Київ)

 

Згідно з

абз. 59 ст. 1 Закону про автотранспорт один з приладів, яким має бути обладнане таксі, є таксометр — пристрій, призначений для інформування пасажирів про вартість поїздки та реєстрації параметрів роботи автомобіля-таксі, визначених законодавством.

Серед обов’язків водія таксі передбачено обов’язок називати пасажирам показники таксометра спочатку і в кінці поїздки. У разі ж

відсутності в таксі таксометра або його несправності водієві заборонено здійснювати перевезення пасажирів (ст. 40 Закону про автотранспорт)

У зв’язку з цим

одна з технічних вимог , яка пред’являється до суб’єктів, що мають намір здійснювати перевезення пасажирів на таксі, — наявність у легковому автомобілі, який використовуватиметься як таксі, відповідного обладнання, зокрема справного таксометра (п.п. 4.2.1 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів автомобільним транспортом відповідно до видів робіт, визначених Законом України «Про автомобільний транспорт», затверджених наказом Держкомпідприємництва і Мінтрансу від 01.02.2008 р. № 9/119).

Водночас фізособи-підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування,

відсутність у них обов’язку обладнувати таксі таксометром намагаються обґрунтовувати таким чином. Таксометр є реєстратором розрахункових операцій (ст. 2 Закону про РРО). Як передбачено п. 6 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при продажу товарів (наданні послуг) суб’єктами підприємницької діяльності — фізичними особами, оподаткування доходів яких здійснюється відповідно до законодавства з питань оподаткування суб’єктів малого підприємництва (у тому числі шляхом отримання свідоцтва про сплату єдиного податку).

Питання дійсно дискусійне, оскільки прямої вказівки, якій з норм у цій ситуації слід віддати пріоритет — нормі про обов’язкове обладнання таксі таксометром, який виконує не тільки функції РРО, а й інформує пасажирів про вартість поїздки, чи нормі про незастосування РРО фізособами-підприємцями на єдиному податку — законодавство не дає. Розділилися і думки держорганів.

Так, Головдержавтоінспекція в

листі від 05.12.2006 р. № 41/2-7-10787 вказує, що таксометр у розумінні Закону про автотранспорт не обов’язково має виконувати функції РРО. Він надає інформацію про тариф, кількість кілометрів пробігу тощо. Тому, на думку Головдержавтоінспекції, кожен суб’єкт господарювання, що здійснює господарську діяльність у сфері перевезень пасажирів на таксі, незалежно від виду оподаткування, який до нього застосовується, зобов’язаний обладнати транспортний засіб таксометром. Якщо контролюючий орган виявляє факт відсутності таксометра в таксі, ним видається розпорядження про усунення порушень транспортного законодавства, у разі невиконання якого на суб’єкта, що здійснює перевезення, накладається штраф у розмірі 40 нмдг, тобто 680 грн. (абз. 11 ст. 60 Закону про автотранспорт).

Іншу точку зору відстоює Держкомпідприємництва, надаючи перевагу

Закону про РРО, згідно з ч. 2 ст. 1 якого встановлення норм щодо застосування чи незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах не допускається. На підставі цього розпорядження Держкомпідприємництва робить висновок, що при здійсненні перевезень пасажирів фізособами-підприємцями, які працюють на спрощеній системі оподаткування, РРО, у тому числі таксометри, не застосовуються (див. листи від 18.09.2009 р. № 11249 від 30.11.2006 р. № 8673).

Незважаючи на всю спірність питання,

суди задовольняють позови про визнання неправомірною відмову у видачі ліцензії унаслідок відсутності в автомобілі таксометра. Аргументи судів при цьому аналогічні викладеним у зазначених вище листах Держкомпідприємництва. Закон про РРО у питанні про необхідність обладнання таксометрів таксі, на якому здійснює перевезення фізособа-єдиноподатник, суди вважають більш спеціальним порівняно із Законом про автотранспорт (див., наприклад, постанову Господарського суду Чернігівської області від 30.07.2007 р. у справі № 17/234а, ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду від 17.02.2009 р. у справі № 22-а-3199/08).

Компромісним варіантом вирішення цього питання може бути установлення в таксі таксометра, не переведеного у фіскальний режим роботи. Це дозволить уникнути спорів з контролюючими органами.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі