Теми статей
Обрати теми

Резервний РРО включається до Звіту за формою № ЗВР-1

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Резервний РРО включається до Звіту за формою № ЗВР-1

 

На випадок виходу з ладу РРО підприємство для забезпечення безперебійної торгівлі придбало резервний РРО. Проте протягом звітного періоду він жодного разу не використовувався. Чи потрібно включати його до Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1?

(м. Дніпропетровськ)

 

Так, потрібно.

Ви знаєте, що згідно зі

ст. 5 Закону про РРО на період виходу з ладу РРО та здійснення його ремонту або в разі тимчасового, але не більше 72 годин (7 робочих днів) відключення електроенергії проведення розрахункових операцій здійснюється з використанням КУРО та РК або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

Тобто резервний РРО фактично покликано замінити собою РРО, що з будь-яких причин вийшов з ладу, та виключити пов’язані з цим незручності.

Нагадаємо, що резервний РРО підприємство може використовувати тільки

за умови реєстрації його в податковому органі за своїм місцезнаходженням. При цьому в реєстраційному свідоцтві такого РРО робиться запис «Резервний» і зазначаються назва й адреса господарської одиниці, де зберігатиметься резервний РРО, а також назви й адреси всіх господарських одиниць, де він використовуватиметься (див. п. 2.7 Порядку застосування РРО).

На підставі

п. 7 ст. 3 Закону про РРО суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані подавати до податкових органів звітність, пов’язану з використанням РРО та РК, не пізніше 15 числа наступного за звітним місяця.

При цьому в

п. 1 Порядку надання звітності з РРО передбачено, що звітність, пов’язана з використанням РРО та РК, подається суб’єктом підприємницької діяльності за всіма зареєстрованими РРО, незалежно від використання чи невикористання їх у звітному місяці, та за всіма КУРО, зареєстрованими на господарську одиницю (депо, кондуктора, об’єкт виїзної торгівлі), що ведуться разом з РК у випадках, визначених законом (крім виходу РРО з ладу чи відключення електроенергії).

Таким чином, підприємство, що має зареєстрований резервний РРО, який не використовувався у звітному періоді,

має включати його до Звіту про використання реєстраторів розрахункових операцій та книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок) за формою № ЗВР-1. У такій ситуації у Звіті заповнюються тільки графи 1 — 3, а й у графах 4 — 7 проставляються прочерки. Аналогічні роз’яснення знаходимо в п.п. 2.2.117 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі