Теми статей
Обрати теми

При наданні послуг з прокату лиж РРО можна не застосовувати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При наданні послуг з прокату лиж РРО можна не застосовувати

 

Підприємство займається прокатом гірських лиж і гірськолижного спорядження. Розрахунки з клієнтами за ці послуги здійснюються в готівковій формі. Чи можна в такому разі обійтися без РРО?

(м. Івано-Франківськ)

 

Так, можна.

Звернемося до

ст. 1 Закону про РРО. У ній зазначено, що РРО застосовуються у випадку, якщо фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності чи юридичними особами (їх філіями, відділеннями, іншими відокремленими підрозділами) здійснюються операції з розрахунків у готівковій і безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також якщо уповноваженими банками та суб’єктами підприємницької діяльності здійснюються операції з купівлі-продажу інвалюти.

При цьому

п. 1 ст. 9 Закону про РРО встановлено, що реєстратори розрахункових операцій не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі, громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових та видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених у встановленому порядку.

Прокат гірських лиж та гірськолижного спорядження згідно з

Державним класифікатором ДК 016-97 віднесено до послуг з прокату предметів особистого користування та побутових товарів і значиться під кодом 71.40.14 «Послуги з прокату обладнання і предметів для відпочинку». Ця підкатегорія включає прокат:

спортивних і туристичних виробів, наметів, прогулянкових човнів і літаків, лижного спорядження, ракеток, ковзанів, двоколісних велосипедів, дельтапланів, планерів, парусних дошок, водних лиж;

— транспортних засобів для пересування по снігу

та по воді.

Таким чином, при отриманні готівки від клієнтів за надані їм послуги з прокату гірських лиж та гірськолижного спорядження підприємство

може не застосовувати РРО, а проводити розрахунки через касу, оформляючи прибуткові касові ордери та видаючи відповідні квитанції, підписані та завірені печаткою в порядку, встановленому Положенням № 637.

На те, що отримані від покупця готівкові кошти за надані послуги можна проводити через касу підприємства без застосування РРО за умови, що таке підприємство

не належить до сфери торгівлі й громадського харчування, вказують і фахівці ДПАУ в консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 30, с. 40.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі