Теми статей
Обрати теми

При отриманні та поверненні позикових коштів РРО не застосовується

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При отриманні та поверненні позикових коштів РРО не застосовується

 

Підприємство отримало позику в готівковій формі від іншого суб’єкта підприємницької діяльності. Чи потрібно при отриманні та поверненні позикових коштів застосовувати РРО?

(м. Київ)

 

Ні, не потрібно.

Відповідно до

ст. 1 Закону про РРО реєстратори розрахункових операцій (РРО) застосовуються суб’єктами господарювання, які здійснюють операції з розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також уповноваженими банками й суб’єктами підприємницької діяльності, що виконують операції купівлі-продажу іноземної валюти.

При цьому під розрахунковою операцією розуміється

операція з приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа з оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або при поверненні товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів з перерахування коштів до банку покупця (ст. 2 Закони про РРО).

Операція з передачі та повернення грошових коштів у межах договору позики

не належить до операцій з продажу товарів (надання послуг) і не є розрахунковою операцією. У зв’язку з цим вона не вимагає застосування РРО.

Аналогічну думку висловлено в

п.п. 2.2.61 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі