Теми статей
Обрати теми

Торгівля медикаментами, на які отримано пільговий торговий патент: чи потрібний РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Торгівля медикаментами, на які отримано пільговий торговий патент: чи потрібний РРО?

 

Аптека, розташована на території міської лікарні, торгує виключно медичними та фармацевтичними товарами, на які отримано пільговий торговий патент. Чи можна в цьому випадку при проведенні готівкових розрахунків з покупцями не застосовувати РРО?

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання спочатку звернемося до

Закону про патентування, в якому застережено випадки видачі пільгового торгового патенту.

Так, у

ч. 6 ст. 3 цього Закону вказано, що пільговий торговий патент видається суб’єктам підприємницької діяльності або їх структурним (відокремленим) підрозділам, що здійснюють торговельну діяльність виключно з використанням, зокрема, таких видів товарів вітчизняного виробництва:

— готових лікарських засобів (лікарські препарати, ліки, медикаменти, предмети догляду, перев’язувальні матеріали та інше медичне приладдя) і вітамінів для населення;

— ветеринарних препаратів, паперу туалетного, зубних паст та порошків, косметичних серветок, дитячих пелюшок, тампонів;

— інших видів санітарно-гігієнічних виробів з целюлози чи її замінників, термометрів, індивідуальних діагностичних приладів (незалежно від країни їх походження).

Суб’єктам господарювання,

які працюють за пільговим торговим патентом, Закон про РРО дозволяє торгувати за готівку без РРО. У п. 8 ст. 9 цього Закону зазначено, що РРО та РК не застосовуються при продажу товарів (крім підакцизних) (наданні послуг) особами, які отримали пільговий торговий патент відповідно до законодавства з питань патентування деяких видів підприємницької діяльності, за умови ведення такими особами книг обліку доходів та витрат у порядку, визначеному КМУ, коли такі особи не є платниками ПДВ відповідно до законодавства.

Інакше кажучи, незастосування РРО і РК можливе

при одночасному дотриманні таких умов:

— наявність пільгового торгового патенту;

— ведення суб’єктом господарювання Книги обліку доходів та витрат. Під такою книгою традиційно розуміють Книгу за формою

додатка № 10 до Інструкції № 12 (так звану Книгу за ф. 10), особливості ведення якої свого часу роз’яснювалися в листі ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886, а зараз правила її ведення регламентовано Порядком № 1269;

— відсутність реєстрації платником ПДВ. Якщо суб’єкта господарювання зареєстровано

платником ПДВ, то навіть за наявності пільгового торгового патенту він повинен буде здійснювати готівкові розрахунки з використанням РРО і РК або тільки з використанням РК, якщо здійснюваний вид діяльності входить до Переліку № 1336. Так, використовувати при розрахунках виключно РК можуть суб’єкти, які здійснюють роздрібну торгівлю медичними та фармацевтичними товарами й надають медичні та ветеринарні послуги на території села (п. 7 Порядку № 1336).

Отже, якщо всі перелічені вище умови особою, яка працює за пільговим торговим патентом,

дотримуються, вона може не застосовувати РРО при проведенні готівкових розрахунків з покупцями. Підтвердження тому знаходимо в консультації співробітників ДПАУ, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 10, с. 35.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі