Теми статей
Обрати теми

Який порядок застосування РРО при здійсненні операцій за договором комісії на купівлю товарів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Який порядок застосування РРО при здійсненні операцій за договором комісії на купівлю товарів

 

Підприємство уклало договір комісії з фізичною особою — підприємцем на купівлю для нього товарів. При цьому фізособа-комітент згідно з угодою вносить до каси підприємства готівкою певну суму коштів. Чи потрібно застосовувати РРО при розрахунках між комітентом і комісіонером?

(м. Львів)

 

Спочатку давайте пригадаємо, що є договором комісії. Його законодавче регулювання здійснюється відповідно до

глави 69 «Комісія» ЦКУ.

Так, згідно зі

ст. 1011 ЦКУ за договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов’язалася за дорученням іншої сторони (комітента) за плату зробити одну чи декілька операцій від свого імені, але за рахунок комітента. За таким договором комісіонер може бути зобов’язаний як продати, так і купити певне майно за дорученням комітента, що випливає з ч. 3 ст. 1012 ЦКУ. При цьому незалежно від виду договору майно, придбане комісіонером за рахунок комітента, є власністю комітента (ст. 1018 ЦКУ).

А от щоб з’ясувати, чи потрібно застосовувати РРО при готівкових розрахунках між комітентом і комісіонером, слід звернутися до

Закону про РРО. У його ст. 1 зазначено, що РРО застосовуються, зокрема, фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності чи юридичними особами, які здійснюють розрахункові операції при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

При цьому під

розрахунковою операцією згідно зі ст. 2 зазначеного Закону розуміється приймання від покупця готівкових грошових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових грошових коштів за повернений покупцем товар (ненадану послугу), а в разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа про оплату в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, в разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів про перерахування коштів до банку покупця.

Передача готівкових грошових коштів від комітента комісіонеру за договором комісії на купівлю товарів

не підпадає під визначення терміну «розрахункова операція». Пов’язано це з тим, що комісіонер у цьому випадку не є покупцем , а гроші передаються не за місцем реалізації товарів та не у зв’язку з такою реалізацією. Отже, за таких обставин РРО застосовувати не потрібно.

Для підтвердження цього висновку звертаємо увагу на думку ДПАУ та Держкомпідприємництва щодо іншої ситуації. Так, ці відомства погоджуються з тим, що

при передачі комісіонером комітенту за договором комісії на продаж виручки від такого продажу РРО не застосовується. Такі розрахунки між комітентом і комісіонером мають проводитися через касу шляхом оформлення прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених печаткою в установленому порядку. (див. відповідно листи від 27.06.2003 р. № 5768/6/15-1116 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 54 і від 21.04.2003 р. № 1-221/2356). Гадаємо, аналогічну позицію вони повинні займати і щодо договору комісії на купівлю.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі