Теми статей
Обрати теми

Якщо підприємство реалізує продукцію власного виробництва?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо підприємство реалізує продукцію власного виробництва?

 

Підприємство виробляє кондитерські вироби (печиво, пряники) та реалізує їх покупцям великими партіями для подальшого продажу кінцевим споживачам. Розрахунки здійснюються в готівковій формі. Чи потрібно в такому разі застосовувати РРО?

(м. Харків)

 

Загальний випадок незастосування РРО при продажу продукції власного виробництва застережений

п. 1 ст. 9 Закону про РРО, згідно з яким реєстратори розрахункових операцій і розрахункові книжки не застосовуються при здійсненні торгівлі продукцією власного виробництва та наданні послуг підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків у касах цих підприємств, установ та організацій з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів і видачею відповідних квитанцій, підписаних та завірених в установленому порядку.

Нагадаємо, що підприємство належить до сфери торгівлі, якщо в Довідці з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) зазначено код виду діяльності, що належить до оптової чи роздрібної торгівлі (секція G розділу 50 — 52 КВЕД). Детальніше про це можна дізнатися з відповіді на запитання, опубліковане на с. 34. На такі підприємства «звільняючий»

п. 1 ст. 9 Закону про РРО не поширюється. Усі інші суб’єкти господарської діяльності можуть не застосовувати РРО за умови, якщо:

— торгівля здійснюється

продукцією власного виробництва;

— розрахунки здійснюються

в касі підприємства з оформленням касових ордерів.

Розшифровку терміна «продукція власного виробництва» сам

Закон про РРО не містить. Цей пропуск податківці вирішили усунути у своєму листі від 14.02.2007 р. № 1440/6/23-8019. Ґрунтуючись на визначенні терміна «виробництво» із Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III, вони дійшли висновку, що продукцією власного виробництва можна вважати продукцію, що виробляється і реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної та найманої робочої сили. Аналогічне визначення міститься й у п.п. 2.4.8 листа № 14083. Кондитерські вироби, що реалізуються виробничим підприємством, повністю відповідають цьому визначенню. А отже, готівкові розрахунки при їх продажу можна здійснювати без РРО з оформленням прибуткових касових ордерів.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі