Теми статей
Обрати теми

Продаж палива за талонами на АЗС: чи потрібний РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж палива за талонами на АЗС: чи потрібний РРО?

 

Чи правомірні претензії податківців до АЗС щодо обов’язковості застосування РРО у разі відпуску бензину за талонами?

(м. Житомир)

 

На автозаправні станції (АЗС) як на об’єкти роздрібної торгівлі поширюються всі норми чинного законодавства щодо порядку розрахунків, установлені, зокрема,

Законом про РРО. Відповідно до ст. 1 цього Закону реєстратори розрахункових операцій застосовуються фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності або юридичними особами, що здійснюють операції з розрахунків в готівковій і в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Порядок відпуску палива на АЗС регламентовано

Інструкцією про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом Мінпаливенерго України, Мінекономіки України, Мінтрансу і зв’язку України, Держспоживстандарту України від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155. Згідно з п. 10.3 цієї Інструкції відпуск нафтопродуктів на АЗС може здійснюватися як за готівковий розрахунок, так і за безготівковим розрахунком — за відомостями, талонами, платіжними картками.

Розглядаючи продаж палива за талонами, слід зауважити, що

талони не є засобом платежу, вони тільки підтверджують право його пред’явника на отримання фіксованої кількості нафтопродукту певного найменування і марки, які на ньому позначені, оскільки оплату за ці нафтопродукти вже було здійснено заздалегідь і, як правило, за безготівковим розрахунком.

Отже, виходячи з норм

п. 12 ст. 9 Закону про РРО можна зробити висновок, що суб’єкти господарювання, які здійснюють відпуск паливно-мастильних матеріалів за талонами, не зобов’язані проводити такі операції через РРО, оскільки розрахунок за відпущені ПММ відбувся раніше, а безпосередньо у момент відпуску розрахункові операції не здійснюються. З цим, до речі, неодноразово погоджувалися й податківці (див. лист ДПАУ від 19.01.2006 р. № 834/7/23-8017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 15; п. 5 листа ДПАУ від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 32; п.п. 2.2.42 листа № 14083), але за умови, що випуск ПММ за талонами буде здійснюватися з окремих ємностей.

На жаль, судова практика (див., наприклад,

ухвали ВАСУ від 07.12.2006 р., від 22.02.2007 г.; постанови ВАСУ від 12.07.2007 р., від 02.06.2009 р. у справі № К-10767/07), що склалася останніми роками, не дозволяє беззастережно рекомендувати відмову від застосування РРО торговцям ПММ за талонами. Річ у тім, що в питанні використання РРО на АЗС чинне законодавство вимагає, щоб реалізація палива через АЗС здійснювалася із застосуванням спеціалізованих комп’ютерно-касових систем, які включені до Держреєстру РРО, відповідають Технічним вимогам до спеціалізованих електронних контрольно-касових апаратів для автозаправних станцій, затверджених протокольним рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом від 27.06.2002 р. № 13, і забезпечують відпуск палива в єдиному циклі з друкуванням фіскального касового чека (див. також п.п. 2.2.1 листа № 14083).

Пунктом 15

цих Технічних вимог установлено, що в режимі реєстрації відпускання пального ЕККА повинен забезпечувати, зокрема, управління відпусканням пального. Інакше кажучи, тільки через касовий апарат можна дати керівну команду паливороздавальній колонці відпустити ПММ, набравши на його клавіатурі відповідну кількість пального. Проте якщо так діяти під час відпуску ПММ за талонами, то виникне невідповідність грошових коштів, оскільки готівку пред’явник талонів не вносить.

Виходом з такої ситуації може бути

використання спеціалізованих ЕККР, у яких для відпуску палива, попередньо оплаченого за безготівковим розрахунком, реалізовано режим роботи «за відомістю Д». У цьому режимі касовий чек РРО оформляється зі 100 % знижкою (якщо конструктивні особливості апарата дозволяють реалізувати таку функцію), але об’єм відпущеного пального фіксується в пам’яті РРО в звичайному порядку.

Інший варіант вирішення проблеми запропонований самими податківцями в згаданих вище листах ДПАУ: здійснювати відпуск палива з окремих витратних резервуарів, не використовуючи контрольовані РРО паливороздавальні колонки. Щоб це здійснити, вже під час проектування АЗС потрібно закладати для кожного виду палива додаткові резервуари з окремою системою відпуску ПММ, що потребує значних витрат і тому не може розглядатися як прийнятна альтернатива.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі