Теми статей
Обрати теми

Продаж основних фондів і залишків сировини: з РРО чи без?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Продаж основних фондів і залишків сировини: з РРО чи без?

 

У зв’язку з перепрофілюванням виробництва підприємство вирішило реалізувати верстат і залишок сировини за готівку. Чи потрібно готівкову виручку від такого продажу приймати з використанням РРО?

(м. Львів)

 

Як відомо, правові основи затосування реєстраторів розрахункових операцій викладено в

Законі про РРО. Згідно з п. 1 ст. 3 цього Закону суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (з використанням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

На жаль, чітких визначень понять «товар», «торгівля», «торговельна діяльність», «сфера торгівлі» профільний

Закон не містить. Ця недомовленість є причиною виникнення низки проблемних запитань, одним з яких є запитання про необхідність застосування РРО в разових операціях продажу основних фондів.

Сама ДПАУ довгий час стверджувала, що без РРО в цьому випадку не обійтися. Аргументувала вона це тим, що, з точки зору чинного законодавства (а точніше,

п. 1.6 Закону про податок на прибуток), основні фонди є товаром. Нагадаємо, що товарами в цьому законі вважаються матеріальні та нематеріальні активи, а також цінні папери й деривати, що використовуються в будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Ну а якщо основні фонди — це не що інше, як товари, то в разі їх продажу за готівку РРО просто необхідний (див. лист від 26.07.2006 р. № 14109/7/23-8017 (втратило силу) // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 79).

Проте через три роки представники головного податкового відомства кардинально змінили свою позицію з цього питання. У своєму

листі від 10.04.2009 р. № 7612/7/23-7017/264 (див. на с. 47), а так само в п.п. 2.2.141 листа № 14083 вони зазначили таке: у разі продажу основних засобів (основних фондів) за готівкові кошти, вилучених з активів (списаних з балансу) у результаті їх продажу та які згідно з бухгалтерським обліком обліковувалися на рахунку 10 «Основні засоби», суб’єкти господарювання можуть проводити такі розрахунки в касах з оформленням касових ордерів.

Тобто тепер ДПАУ вважає, що продаж ОФ можливий і без РРО. Примітно, що цей висновок ґрунтувався не стільки на нормах законодавства, скільки на судовій практиці. Звичайно, положення

Закону про податок на прибуток і П(С)БО 7 ДПАУ теж процитувала. Щоправда, їх спільне застосування спричинило виникнення низки умов, за невиконання яких у платника податків при перевірці можуть виникнути проблеми. Так, при буквальному прочитанні цього листа випливає, що продавати без РРО можна тільки ті об’єкти, що в податковому обліку значилися у складі основних фондів, а в бухгалтерському — у складі основних засобів, та до того ж іще й обліковувалися на рахунку 10 «Основні засоби».

А як бути з об’єктами, що в бухгалтерському обліку значаться у складі основних засобів, а в податком обліку (зважаючи на свою малоцінність) — обліковуються за правилами запасів? Або, наприклад, з тими об’єктами, що значаться не на рахунку 10, а, скажімо, на рахунку 11 «Інші необоротні матеріальні активи»? Відповіді на ці запитання в листі немає.

Крім того, через останні зміни бухоблікових правил, будь-який продаж основних засобів супроводжується їх попереднім переведенням на субрахунок запасів 286 «Необоротні активи, що утримуються для продажу». Так що вибувати з балансу об’єкти будуть не з рахунка 10, а з субрахунку 286.

Зважаючи на таку плутанину, рекомендуємо всім суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють продаж основних фондів,

приймати готівку через касу банку (звичайно, якщо у вас немає такого індивідуального податкового роз’яснення, як це).

Ну а якщо ви вже реалізували основні фонди та провели розрахунок у касі підприємства з оформленням прибуткового касового ордера, то цей лист стане у нагоді при перевірці місцевої ДПІ. До нього ви можете додати ще

лист Держкомпідприємництва від 12.01.2008 р. № 219, а також постанову ВАСУ від 21.12.2006 р., в яких також підтримується ідея незастосування РРО.

Що стосується реалізації залишків сировини за готівку, то тут уникнути застосування РРО практично неможливо. Податківці з цього питання посилаються на

ст. 9 Закону про РРО, що містить вичерпний перелік умов звільнення суб’єктів господарювання від застосування РРО, серед яких відсутні одиничні випадки реалізації за готівку запасів, що не є продукцією власного виробництва. Виходячи з цього, вони доходять висновку, що при реалізації ТМЦ за готівку підприємство зобов’язане використовувати РРО (журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 12; 2007, № 43).

На це можна заперечити, що

ст. 1 Закону про РРО передбачено використання РРО тільки в тих випадках, коли операція з продажу товарів відбувається саме у сфері торгівлі (тобто є торговельною діяльністю). А торговельна діяльність, як відомо, має бути систематичною (тобто здійснюватися не менше трьох разів протягом одного календарного року). У цій ситуації торговельної діяльності немає (адже відбувається разовий продаж залишків сировини), а отже, не повинно бути й РРО.

Проте, зважаючи на жорстке ставлення ДПАУ до незастосування РРО при здійсненні готівкових розрахунків та істотний рівень штрафів у цій сфері, рекомендуємо оформляти приймання готівки при продажу сировини через касу банку.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі