Теми статей
Обрати теми

Орендна плата за авто готівкою: чи потрібний РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендна плата за авто готівкою: чи потрібний РРО?

 

Підприємство оптової торгівлі здає власний автомобіль в оренду. Орендарю зручніше сплачувати орендну плату готівкою. Чи потрібно грошові кошти за такою операцією приймати з використанням РРО?

(м. Полтава)

 

Перш за все нагадаємо, що коло суб’єктів господарювання, зобов’язаних використовувати РРО, визначено

ст. 1 Закону про РРО. Згідно з нормами згаданої статті до нього входять фізособи-підприємці та юридичні особи, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Простіше кажучи, РРО зобов’язані застосовувати суб’єкти господарської діяльності, які здійснюють продаж за готівку товарів та послуг. Залишається з’ясувати, чи можна вважати оренду послугою.

У розумінні

ЦКУ оренда — це не послуга. Предметом договору про надання послуг та договору найму (оренди) є різні об’єкти цивільних прав. Так, згідно зі ст. 760 ЦКУ предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (неспоживна річ). Причому після закінчення договору оренди орендар повинен буде цю річ повернути. А от предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ст. 901 ЦКУ). До речі, про те, що договір оренди не може бути віднесено до договору про надання послуг, писав і Мін’юст у п. 1 листа від 23.02.2004 р. № 8-11-19.

Отже, здача авто в оренду не є послугою та не підпадає під дію

Закону про РРО. Тому проводити готівкові розрахунки за такою операцією через РРО не потрібно.

Проте ми маємо попередити наших читачів, що в представників головного податкового відомства із цього приводу інша думка. Посилаючись на

Державний класифікатор ДК 016-97*, що класифікує оренду як послугу, вони доходять висновку про необхідність застосування РРО в разі надходження орендної плати готівкою (п.п. 2.2.41 листа № 14083, лист ДПАУ від 21.12.2005 р. № 12867/6/23-8019 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 54). Такого висновку доходить і Держкомпідприємництва в листі від 23.06.2006 р. № 4564/0/2-06. І це при тому, що існує ще й інший класифікатор — Класифікатор видів економічної діяльності ДК 009:2005, затверджений наказом Держспоживстандарту України від 26.12.2005 р. № 375, у якому групу 71.10 названо: «Оренда автомобілів» без згадки про послуги.

* Цей класифікатор узгоджено з Державним класифікатором України ДК 009-96 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД), що вже втратив чинність.

Недивно, що в такій ситуації суб’єктам підприємницької діяльності, які наважилися приймати орендну плату без РРО, доводиться відстоювати свої інтереси в судовому порядку. І слід зазначити, що небезуспішно. Прикладом позитивного судового рішення з цього питання є

ухвала ВАСУ від 15.04.2009 р. № К-28396/06(К-27922/06) // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 53.

Та все ж, зважаючи на позицію представників головного податкового відомства з цього питання та істотні штрафні санкції, ми рекомендували б уникати приймання орендної плати готівкою. Краще проводити розрахунки за оренду авто в безготівковій формі або через касу банку.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі