Теми статей
Обрати теми

Місце отримання товарів та місце проведення розрахунків знаходяться окремо: чи застосовується РРО?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Місце отримання товарів та місце проведення розрахунків знаходяться окремо: чи застосовується РРО?

 

Підприємство реалізує товари оптом за готівку. При цьому місце отримання товарів покупцями та місце приймання від них грошових коштів знаходяться окремо, тобто в місці отримання товарів розрахунки не здійснюються. Чи необхідно в такій ситуації застосовувати РРО?

(м. Чернівці)

 

Почнемо з того, що в

п. 1 ст. 3 Закону про РРО передбачено, що суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування й послуг, зобов’язані проводити такі операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані в установленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом , із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку РК.

Згідно зі

ст. 2 зазначеного Закону розрахункова операція — це, зокрема, приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

За ситуації, коли місце приймання грошових коштів та місце отримання товарів знаходяться окремо, тобто в місці отримання товару

не здійснюються розрахунки за нього, а в місці розрахунків не відпускаються товари, можна скористатися нормою п. 12 ст. 9 Закону про РРО, де сказано таке: якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо), РРО і РК не застосовуються.

Таким чином, можна стверджувати: оскільки підприємство оптової торгівлі в місці відпуску товарів

розрахункові операції в готівковій формі не проводить, РРО в такому місці застосовувати не потрібно.

Щодо місця отримання грошових коштів, то серед спеціалістів розпосюджена думка, що тут РРО також

не потрібний , оскільки приймання грошей від покупців здійснюється не за місцем реалізації товарів. У цьому випадку приймання коштів має оформлятися прибутковими касовими ордерами з видачею квитанцій, підписаних та завірених печаткою в порядку, установленому Положенням № 637.

Ми б з обережністю ставились до таких висновків, оскільки податківці наполягають на тому, що підприємство зобов’язане в місці приймання оплати готівкою використовувати РРО або проводити розрахунки в безготівковій формі через установи банків (див.

п.п. 2.2.50 листа ДПАУ від 06.07.2009 р. № 14083/7/23-7017/572 ).

Не погоджуються із податківцями судові органи. Наприклад, ВАСУ в

ухвалі від 16.12.2006 р. до схожої ситуації виразив такий підхід: оскільки в місці відпуску товарів розрахунки за них у готівковій формі не здійснюються, РРО там не потрібний. Не потрібний він і в місці приймання готівки від покупців, оскільки тут не відбувається реалізація товарів, а значить, не здійснюється розрахункова операція в контексті ст. 2 Закону про РРО.

У підприємства є шанси не використовувати РРО ані в місці відпуску товарів, ані в місці приймання грошових коштів за них, керуючись цією позицією суду.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі