Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за несвоєчасне подання Звіту про використання РРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відповідальність за несвоєчасне подання Звіту про використання РРО

 

Чи передбачено санкції за неподання чи несвоєчасне подання Звіту про використання РРО?

(м. Одеса)

 

Згідно з

п. 7 ст. 3 Закону про РРО подавати до органів державної податкової служби звітність, пов’язану із застосуванням РРО і розрахункових книжок, необхідно не пізніше 15 числа місяця, наступного за звітним. До речі, фахівці ДПАУ визнають, що в разі припадання цього строку на вихідний чи святковий день він переноситься на перший наступний за ним робочий день («Вісник податкової служби України», 2009, № 42, с. 4).

Аналіз законодавства свідчить про те, що

за порушення зазначеного обов’язку для суб’єктів господарювання санкцій не передбачено. У Законі про РРО відповідна норма відсутня. Штрафів, що встановлюють відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації, за несвоєчасне подання чи неподання Звіту про використання РРО, не може бути застосовано, оскільки він не є податковою декларацією. Це були змушені визнати й представники органів державної податкової служби (див. «Податковий, банківський, митний консультант», 2009, № 39, с. 15).

Інакша ситуація з відповідальністю працівників суб’єкта господарювання за неподання чи несвоєчасне подання Звіту про використання РРО. Таке порушення вимог

Закону про РРО кваліфікується як порушення порядку проведення розрахунків, відповідальність за яке встановлено в ст. 1551 КпАП у вигляді штрафу на посадових осіб від 5 до 10 нмдг, тобто від 85 до 170 грн.

Можна спробувати уникнути цього штрафу, пославшись на те, що обов’язок подання Звіту про використання РРО не має безпосереднього відношення до порядку проведення розрахунків. Проте попередимо, цей аргумент може бути спростовано посиланням на те, що обов’язок подання зазначеного звіту включено до

розділу II Закону про РРО «Порядок проведення розрахунків». Саме цим керуються суди при накладенні передбаченого ст. 1551 КпАП штрафу за неподання чи несвоєчасне подання Звіту про використання РРО (див., наприклад, постанову Південноукраїнського міського суду від 02.04.2007 р. у справі № 3-1265/2007).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі