Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства

Редакція ПБО
Наказ від 10.11.2009 р. № 1239

Міністерства та відомства України

 

Про внесення зміни до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства

Наказ Міністерства економіки України

від 10 листопада 2009 року № 1239

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 листопада 2009 р. за № 1059/17075

(витяг)

 

Відповідно до Закону України від 11.06.2009 № 1512-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення»

НАКАЗУЮ:

1.

Внести зміну до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції від 24.07.2002 № 219, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 20.08.2002 за № 680/6968 (із змінами), виклавши пункт 3.10 в такій редакції:

«3.10. У закладах (підприємствах) ресторанного господарства (незалежно від типу і класу) для осіб, які не курять, відводиться не менше ніж половина площі громадських місць цих закладів, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію. На території для осіб, які не курять, персоналу та споживачам забороняється куріння будь-яких тютюнових виробів, а також розміщення попільничок. У разі відведення суб’єктом господарської діяльності спеціальних місць для куріння ці місця мають бути обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розміщена в куточку споживача наочна інформація про розташування таких місць та про шкоду, яку завдає здоров’ю людини куріння тютюнових виробів.».

<...>

3. Цей наказ набирає

чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Міністр економіки України Б. Данилишин



коментар редакції

Місця для куріння в ресторанах

Документом, що коментується, уносяться зміни до Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Мінекономіки від 24.07.2002 р. № 219 (далі — Правила № 219, «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 63, с. 10), з метою приведення їх у відповідність з вимогами Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» від 22.09.2005 р. № 2899-IV.

Нагадаємо, зазначений Закон після внесення до нього змін Законом від 11.06.2009 р. № 1512-VI установлює

штраф за невідведення на підприємствах (організаціях) громадського харчування для осіб, які не курять, не менше половини площі таких громадських місць, розміщеної так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію, у розмірі від 1000 грн. до 10000 грн. (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 64, с. 31). Виявленням порушень та накладенням штрафів займаються управління із захисту прав споживачів. Утім до Правил № 219 відповідних змін унесено не було й у них зберігалася норма, що не передбачала, яку частину площі приміщень закладів (підприємств) ресторанного господарства має бути відведено для некурців, але передбачала можливість куріння в спеціально відведених для цього місцях. Документом, що коментується, цей недолік виправлено.

Зазначимо також, що обов’язок суб’єкта господарювання обладнати місця для куріння витяжною вентиляцією чи іншими засобами видалення тютюнового диму, а також розмістити в куточку споживача наочну інформацію про розміщення таких місць і про шкоду, яку заподіює здоров’ю куріння тютюнових виробів, було передбачено й раніше. Проте, якщо раніше формулювання цієї норми могло призвести до висновку про обов’язкову наявність місць для куріння у приміщеннях ресторанного господарства, то тепер з неї чітко випливає, що за

суб’єктом господарювання зберігається право прийняти рішення про відсутність місць для куріння у приміщенні.

Наказ набуде чинності з дня офіційного опублікування.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі