Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Послуги із зубопротезування: чи сплачувати податок на прибуток?

Редакція ПБО
Стаття

Послуги із зубопротезування: чи сплачувати податок на прибуток?

 

Державний заклад охорони здоров’я — стоматологічна поліклініка надає громадянам платні послуги із зубопротезування, у тому числі установлює металокерамічні протези. Чи підлягає обкладенню податком на прибуток дохід, отриманий стоматологічною поліклінікою від надання послуг із зубопротезування з використанням металокерамічних матеріалів?

 

Надання платних послуг бюджетними установами та закладами є додатковим джерелом для їх утримання. Види платних послуг, що можуть надаватися бюджетними установами та закладами, визначені залежно від сфери їх діяльності.

Так, у цьому випадку закладу охорони здоров’я необхідно керуватися

Переліком платних послуг, що можуть надаватися в державних і комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах і науково-дослідних установах, затвердженим постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138. Згідно з п. 9 цієї постанови зубопротезування класифікується як платна послуга, що може надаватися відповідно до функціональних повноважень державними та комунальними закладами охорони здоров’я. При цьому заклади охорони здоров’я не обмежуються, наприклад, у частині використання певних матеріалів (металокераміка) для зубопротезування.

Платні послуги належать до власних надходжень бюджетного закладу та зараховуються до спеціального фонду бюджету.

Щодо оподаткування такої платної послуги, то згідно з

п. 2.1 ст. 2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (далі — Закон) платниками податку на прибуток є суб’єкти господарської діяльності, бюджетні, громадські та інші підприємства, установи та організації, що здійснюють діяльність, спрямовану на отримання прибутку.

Водночас, як установлено

ст. 2 Бюджетного кодексу України, бюджетні установи є неприбутковими. Також згідно з абз. «а» п.п. 7.11.1 Закону органи державної влади України, органи місцевого самоврядування та створені ними установи та організації, що утримуються за рахунок відповідних бюджетів, належать до неприбуткових.

Таким чином, стоматологічна поліклініка — бюджетний заклад, що за своїм статусом є неприбутковим.

Слід зауважити, що перелік доходів бюджетних закладів, що звільняються від оподаткування, установлено

п.п. 7.11.2 Закону. До них належать доходи, отримані у вигляді:

грошових коштів або майна, що надходять безоплатно або у вигляді безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертвувань;

пасивних доходів;

грошових коштів або майна, що надходять як компенсація вартості отриманих державних послуг від провадження їх основної, статутної діяльності;

дотацій чи субсидій, отриманих з державного або місцевого бюджетів, державних цільових фондів або в межах благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги або технічної допомоги, що надаються відповідно до умов міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано ВРУ, крім дотацій на регулювання цін на платні послуги, що надаються таким неприбутковим організаціям або через них їх одержувачам згідно із законодавством, з метою зниження рівня таких цін.

З урахуванням положень

п.п. 7.11.8 Закону зазначені види доходів зараховуються до складу кошторисів (на спеціальний рахунок) на утримання таких неприбуткових організацій та використовуються виключно на фінансування витрат такого кошторису. При цьому переліки платних послуг, що можуть надаватися бюджетними закладами, установлюються Кабінетом Міністрів України.

Таким чином, до спеціального фонду бюджетного закладу

без оподаткування можуть зараховуватися тільки ті кошти, що надходять відповідно до нормативно-правових актів, затверджених КМУ. Інші доходи підлягають обкладенню податком на прибуток на загальних підставах.

Оскільки доходи стоматологічної поліклініки — бюджетного закладу, одержані від надання послуг із зубопротезування, у тому числі від установлення металокерамічних протезів, отримано від надання платних послуг згідно з

постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, то такі доходи не обкладаються податком на прибуток.

 

Наталія ХОЦЯНІВСЬКА,
 директор департаменту податку на прибуток
 та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі