Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Утримання ПДФО із сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям

Редакція ПБО
Стаття

Утримання ПДФО із сум матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань держслужбовцям

 

Чи утримується податок з доходів фізосіб із сум матеріальної допомоги на вирішення соціально-побутових питань, яка виплачується державним службовцям згідно з п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури і умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268?

 

Згідно із

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон № 889) дохід, що отримується у вигляді заробітної плати, є об’єктом обкладення податком з доходів фізосіб. Ставка податку становить 15 % (п.п. 7.1 ст. 7 Закону № 889).

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не має систематичного характеру, а є разовою виплатою, яка надається працівнику в разі настання непередбачених обставин (наприклад, у разі складного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою, у зв’язку із сімейними обставинами, на поховання тощо).

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, яка надається окремим працівникам при настанні певних обставин,

не є заробітною платою в розумінні Закону № 889.

З позиції

Закону № 889 така виплата є нецільовою благодійною допомогою, тому при її оподаткуванні слід керуватися правилами, установленими п.п. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889.

Так, у

п.п. 9.7.3 п. 9.7 ст. 9 Закону № 889 визначено, що не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги (у тому числі матеріальної), яка надається на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розмір суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. першим п.п. 6.5.1 п. 6.5 ст. 6 Закону № 889, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги.

Інакше кажучи, матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань

не обкладатиметься податком з доходів при дотриманні одночасно таких умов:

1)

розмір матеріальної допомоги сукупно протягом року не перевищує прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн., у 2009 році — 940 грн. (із суми матеріальної допомоги, що перевищує 940 грн. на рік, має бути утримано податок з доходів фізичних осіб);

2)

працівник має право на податкову соціальну пільгу (у 2009 році таке право мають працівники, в яких заробітна плата не перевищує 940 грн., причому, якщо працівник користується підвищеною пільгою на дітей, то ця сума збільшується кратно кількості дітей).

Якщо хоча б одна з наведених вище умов не дотримується, то вся сума матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань обкладатиметься податком з доходів.

 

Тетяна ДОБРОДІЙ,
 начальник відділу розгляду звернень платників
 Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПА України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі