Теми статей
Обрати теми

Щодо поширення дії постанови № 12-1 на фізичних осіб — СПД

Редакція ПБО
Лист від 19.08.2009 р. № 15095/03-30

Щодо поширення дії постанови № 12-1 на фізичних осіб — СПД

Лист Пенсійного фонду України від 19.08.2009 р. № 15095/03-30

 

Пенсійний фонд України розглянув лист про поширення дії постанови правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1 «Про порядок приймання банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати» на фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності та повідомляє.

Порядок приймання банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 30.04.2009 р. за № 392/16408 (далі — Порядок), розроблений на виконання положень частини 12 статті 20 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і регулює механізм приймання банками до виконання розрахункових документів на видачу (перерахування) грошових коштів

для виплати заробітної плати, на які відповідно до Закону нараховуються внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Згідно з пунктом 1 цей

Порядок не застосовується до страхувальників, які вибрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок).

Також

Порядок не застосовується до фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності, які сплачують страхові внески з доходу.

Зазначені особи сплачують авансові платежі в порядку, установленому підпунктом 5.3.2 розділу 5 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. за № 64/8663 (зі змінами).

 

Заступник голови правління В. Короневський



коментар редакції

Порядок приймання банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати не поширюється на страхувальників­спрощенців та на підприємців

Порядок приймання банками до виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 07.04.2009 р. № 12-1 (далі — Порядок № 12-1), про поширення дії якого йдеться в цьому листі, та коментар до нього опубліковано в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 41, с. 4.

Нагадаємо: згідно з Порядком № 12-1 установи банків на період дії ставки страхових внесків у розмірі 33,2 % приймають від страхувальника платіжні документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів тільки за умови одночасного подання страхувальником розрахункових документів на перерахування сум страхових внесків у розмірі не менше 1/3 суми коштів для виплати заробітної плати, зазначеної у платіжному документі.

Порядок № 12-1, як прямо зазначено в його п. 1, не поширюється на страхувальників, які вибрали спрощену систему оподаткування (єдиний або фіксований податок).

У своєму листі Пенсійний фонд цілком справедливо зазначає, що згаданий Порядок не застосовується і щодо фізичних осіб — підприємців, які сплачують страхові внески з доходу у вигляді авансових платежів у порядку, установленому п.п. 5.3.2 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

Таким чином, стосовно фізичних осіб — підприємців, то дія Порядку № 12-1 поширюється тільки на страхувальників­підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування, і тільки при виплаті заробітної плати їх найманим працівникам, а щодо їх власного доходу — не поширюється.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі