Теми статей
Обрати теми

Особа, яка виплачує дохід приватному нотаріусу, є податковим агентом

Редакція ПБО
Лист від 11.05.2006 р. № 8840/7/17-0417

Особа, яка виплачує дохід приватному нотаріусу, є податковим агентом

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.05.2006 р. № 8840/7/17-0417

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист щодо деяких питань, пов’язаних з діяльністю приватних нотаріусів, та повідомляє.

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон).

Пунктом 1.9 статті 1 Закону визначено, що діяльність приватних нотаріусів віднесено до незалежної професійної діяльності.

Доходи приватного нотаріуса

— це сума коштів, що сплачується клієнтами за здійснення нотаріальних дій та надання додаткових послуг правового характеру.

Згідно із Законом об’єктом оподаткування платника податків є загальний місячний та/або річний оподатковуваний дохід, у тому числі дохід, отриманий від провадження незалежної професійної діяльності на території України (п.п. «з» п. 1.3 ст. 1, ст. 3 і 4 Закону).

Статтею 18 Закону встановлено, що платник податків повинен подати річну податкову декларацію, якщо згідно з нормами цього Закону він зобов’язаний задекларувати свої доходи. При цьому п. 18.2 ст. 18 Закону встановлено, що обов’язок платника податків з подання декларації вважається виконаним за умови, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов’язаних подавати звітність з цього податку в установленому порядку.

Разом із тим платник податків, який одержує доходи, нараховані особою, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити таку суму доходів до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати річну декларацію з цього податку (п.п. 8.2.1 ст. 8 Закону).

Відповідно до п. 1.11 ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181 податкова декларація — це документ, що подається платником податків до контролюючого органу у строки та за формою, що встановлені законодавством, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податку.

Водночас згідно з п. 1.15 та п.п. 8.1.1 п. 8.1 Закону № 889 податковий агент, який нараховує (виплачує) оподатковуваний дохід на користь платника податків, зобов’язаний нараховувати, утримувати та сплачувати податок до бюджету від суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену у відповідних пунктах ст. 7 Закону. Тобто у податкового агента оподаткування виплачених доходів є остаточним.

Ураховуючи наведене,

при визначенні річного оподатковуваного доходу платників податків, у тому числі приватних нотаріусів, повинні враховуватися тільки ті з відображених у податковій декларації доходів, з яких необхідно сплатити до бюджету податок з доходів фізичних осіб.

Разом із цим Законом (ст. 19) на платника податків покладено обов’язки ведення обліку доходів та витрат в обсягах, достатніх для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу, у разі коли такий платник податків зобов’язаний цим Законом подавати декларацію або має право на таке подання з метою повернення надмірно сплачених податків.

Щодо відповідальності за неперерахування податку з доходів, то ст. 17 Закону встановлено відповідальність осіб за нарахування, утримання та сплату (перерахування) податку з доходів до бюджету, якою передбачено:

особою, відповідальною за нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходів, що виплачуються, є податковий агент.

Крім того, відповідно до п.п. 20.3.2 п. 20.3 ст. 20 у разі, коли податковий агент до або під час виплати доходу на користь платника податків не здійснює нарахування, утримання або сплату (перерахування) цього податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов’язання або податкового боргу, що виникає в результаті таких дій, покладається на податкового агента.

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі