Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів від надання в оренду транспортного засобу

Редакція ПБО
Лист від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117

Оподаткування доходів від надання в оренду транспортного засобу

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117

 

Згідно з Цивільним кодексом України (ст. 244) довіреністю визнається письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами, тобто не передбачає переходу права власності на об’єкт, що відчужується.

При передачі права користування та розпорядження транспортним засобом фізичною особою — власником транспортного засобу (довірителем) на підставі доручення іншій особі право власності на транспортний засіб залишається незмінним, тобто не здійснюється відчуження майна і право розпорядження власністю (транспортним засобом) залишається за довірителем­власником.

Законом України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) встановлено (п. 1.3 ст. 1), що доходом фізичних осіб є будь-який дохід з джерел на території України, нарахований (виплачений) на користь платника податку протягом звітного оподатковуваного періоду, в тому числі і дохід від надання в оренду рухомого майна, якщо орендодавець є резидентом України, або якщо користування таким майном здійснюється на території України, незалежно від того, чи є орендодавець резидентом чи нерезидентом (пп. «е» п. 1.3 ст. 1), який є пасивним доходом (п. 1.12 ст. 1).

Якщо орендодавець надає в оренду (суб­оренду) рухоме майно не в межах своєї підприємницької діяльності, а як фізична особа — власник цього майна (що зазначено у договорі (найму) оренди автомобіля), то податковим агентом платника податку — орендодавця при нарахуванні доходу від надання в оренду рухомого майна (автомобіля) є юридична особа — орендар

.

Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди.

Доходи від надання в оренду рухомого майна кінцево оподатковуються податковим агентом при їх виплаті за їх рахунок за ставкою оподаткування 15 відсотків (на період 2004 — 2006 р. — 13 %) згідно з п. 7.1 ст. 7 Закону.

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі