Теми статей
Обрати теми

Про реєстрацію сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спецрежиму ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 25.12.2008 р. № 27096/7/29-1017

Про реєстрацію сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спецрежиму ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.12.2008 р. № 27096/7/29-1017

(витяг)

 

У зв’язку із зверненнями платників податків та органів державної податкової служби щодо реєстрації сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість Державна податкова адміністрація України повідомляє.

Законом України від 31.10.2008 р. № 639-VI «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (далі — Закон № 639) до Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ) вносяться зміни, згідно з якими запроваджується спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства. З метою приведення у відповідність до Закону № 639 та забезпечення реалізації вимог цього Закону в частині реєстрації суб’єктів спеціального режиму оподаткування наказом ДПА України від 04.12.2008 р. № 755 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.12.2008 р. за № 1215/15906 (далі — Наказ № 755)ё, вносяться зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2000 р. № 79, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.04.2000 р. за № 208/4429, із змінами (далі — Положення).

<...>

Реєстрація сільськогосподарського підприємства суб’єктом спеціального режиму оподаткування проводиться з першого дня будь-якого звітного періоду (місяця) за умови відповідності такого підприємства критеріям, встановленим пунктом 81.6 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639). Якщо сільськогосподарське підприємство зареєстроване платником ПДВ на загальних умовах, то реєстрація його суб’єктом спеціального режиму оподаткування проводиться за процедурами перереєстрації, якщо ні — за процедурами реєстрації.

Для реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування сільськогосподарське підприємство подає заяву про таку реєстрацію не пізніше двадцяти календарних днів до початку податкового періоду (місяця), з якого воно бажає перейти на застосування спеціального режиму оподаткування, та у місяці, який передує початку такого податкового періоду.

Із цього правила пунктом 3 Наказу № 755 зроблений один виняток. Дозволено видачу свідоцтв про реєстрацію сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування (далі — Спеціальне свідоцтво) із зазначенням у таких свідоцтвах дати реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування

01.01.2009 р. сільськогосподарським підприємствам, які не пізніше 01.01.2009 р. зареєстровані як платники ПДВ на загальних умовах, якими за процедурами перереєстрації до 20.01.2009 р. включно будуть подані заяви про реєстрацію їх як суб’єктів спеціального режиму оподаткування починаючи з 01.01.2009 р. та які можуть бути зареєстровані як такі суб’єкти.

Приклади

. Сільськогосподарське підприємство «А» було зареєстроване як платник ПДВ у 2007 році, виявило бажання зареєструватись як суб’єкт спеціального режиму оподаткування починаючи з 01.01.2009 р. Таке підприємство може застосовувати норми пункту 3 Наказу № 755 та для реєстрації з 01.01.2009 р. має подати заяву у встановленому порядку не пізніше 20.01.2009 р. Сільськогосподарське підприємство «В» не було зареєстроване як платник ПДВ та хоче зареєструватись як суб’єкт спеціального режиму оподаткування. До такого підприємства можуть бути застосовані загальні правила реєстрації та воно може претендувати на реєстрацію суб’єктом спеціального режиму оподаткування починаючи з 01.02.2009 р. та подавши реєстраційну заяву у період з 01.01.2009 р. по 12.01.2009 р. включно. Якщо підприємство бажає зареєструватись як суб’єкт спеціального режиму оподаткування з 01.03.2009 р., то відповідну заяву необхідно подати у період з 01.02.2009 р. по 09.02.2009 р. включно.

Порушення строків

подання заяви про реєстрацію суб’єктом спеціального режиму оподаткування є підставою для відмови у реєстрації.

В заяві вказуються види діяльності, які входять до визначеного та оприлюдненого Кабінетом Міністрів України повного переліку видів діяльності, що підпадають під дію статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639). Для підтвердження достовірності даних про види діяльності до заяви додається витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. У випадку надання недостовірних даних податковий орган відмовляє у реєстрації.

<...>

За результатами розгляду заяви про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування орган державної податкової служби протягом 10 робочих днів видає (надсилає поштою з повідомленням про вручення за рахунок заявника) Спеціальне свідоцтво або письмову відмову у видачі такого свідоцтва.

Окрім названих вище підстав для відмови, орган державної податкової служби відмовляє

сільськогосподарському підприємству у реєстрації його як суб’єкта спеціального режиму оподаткування, якщо такий платник податків:

— вказує у заяві про реєстрацію види діяльності, які не входять до визначеного та оприлюдненого Кабінетом Міністрів України повного переліку видів діяльності, що підпадають під дію статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639);

— перебуває на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності за єдиним податком за ставкою 10 відсотків;

— був виключений з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування та від дати такого виключення до дати подання заяви про повторну реєстрацію суб’єктом спеціального режиму оподаткування не сплило дванадцяти послідовних звітних податкових періодів;

— поставляє протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно несільськогосподарські товари (послуги), питома вага яких перевищує 25 відсотків вартості всіх поставлених товарів (послуг), або не відповідає іншим критеріям, встановленим пунктом 81.6 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639);

— не підпадає під визначення сільськогосподарського підприємства, є особою, яка не може бути зареєстрована як суб’єкт спеціального режиму оподаткування чи на яку не поширюються норми статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639);

— має ознаки чи обставини, які є підставою для анулювання реєстрації та визначені пунктом 25 Положення або при яких підлягає анулюванню Спеціальне свідоцтво згідно з пунктами 81.11, 81.12 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639).

<...>

Якщо суб’єкт спеціального режиму оподаткування поставляє протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів сукупно несільськогосподарські товари (послуги), питома вага яких перевищує 25 відсотків вартості всіх поставлених товарів (послуг), то на таке підприємство

не поширюється спеціальний режим оподаткування, встановлений статтею 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639), підприємство вважається платником цього податку на загальних підставах з першого числа місяця, в якому було допущено таке перевищення, та зобов’язане визначити податкове зобов’язання з цього податку за наслідками звітного періоду, в якому було допущено таке перевищення, і сплатити податок до бюджету в загальному порядку.

<...>

При здійсненні діяльності, яка відповідає видам діяльності, указаним у Спеціальному свідоцтві, та поставці сільськогосподарських товарів (послуг), що є такими відповідно до пункту 81.7 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639), сільськогосподарським підприємством застосовується

спеціальний режим оподаткування з дати реєстрації суб’єктом спеціального режиму оподаткування, вказаної у Спеціальному свідоцтві, до:

— останнього числа місяця, який передує місяцю, в якому було допущено перевищення, визначене у пункті 81.11 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639);

— дати виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування згідно з Положенням (в редакції Наказу № 755), якщо не було досягнуто перевищення, визначене у пункті 81.11 статті 81 Закону про ПДВ (у редакції Закону № 639).

 

Заступник голови В. Регурецький

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі