Теми статей
Обрати теми

Про особливості реєстрації сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування з 01.01.2009

Редакція ПБО
Лист від 24.01.2009 р. № 1245/7/29-1017

Про особливості реєстрації сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування з 01.01.2009

Лист Державної податкової адміністрації України від 24.01.2009 р. № 1245/7/29-1017

 

У зв’язку із затвердженням постановою Кабінету Міністрів України від 21.01.2009 № 23* переліку видів діяльності, на які поширюються норми статті 81 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Перелік), Державна податкова адміністрація України роз’яснює особливості застосування Переліку та здійснення реєстрації сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування, які виявили бажання зареєструватись як такі суб’єкти, починаючи

з 01.01.2009 (далі — Перша реєстрація).

* Див. с. 5.

Прим. ред.

Для Першої реєстрації сільськогосподарське підприємство подає заяву про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 1-РС (далі — Заява). У зв’язку із затвердженням Переліку

прийом Заяв про Першу реєстрацію органами державної податкової служби від сільськогосподарських підприємств продовжується до 30.01.2009 включно. До цього терміну сільськогосподарське підприємство може подавати Заяву про Першу реєстрацію:

якщо раніше така Заява не подавалась або

якщо органом державної податкової служби попередню Заяву не було прийнято до розгляду чи за результатами розгляду Заяви запропоновано подати нову Заяву;

на заміну

раніше поданої — лише до моменту внесення запису до реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування (далі — Реєстр) про проведення Першої реєстрації на підставі раніше поданої Заяви;

повторну — у разі відмови

органу державної податкової служби у Першій реєстрації з причини невідповідності видів діяльності, вказаних у Заяві, даним Переліку.

Заяви розглядаються органами державної податкової служби відповідно до пунктів 26 — 28 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2000 № 79, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.04.2000 за № 208/4429, із змінами (далі — Положення). За результатами розгляду Заяви, за відсутності підстав для відмови у реєстрації, орган державної податкової служби здійснює реєстрацію суб’єкта спеціального режиму оподаткування та видає Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування за формою № 2-РС (далі — Спеціальне свідоцтво). У Спеціальному свідоцтві на підставі відомостей, указаних у Заяві сільськогосподарським підприємством, орган державної податкової служби зазначає перелік видів діяльності підприємства, що входять до Переліку, а також вносить види діяльності до Реєстру.

Заяви в частині даних про види діяльності сільськогосподарських підприємств розглядаються органами державної податкової служби із урахуванням таких

особливостей Першої реєстрації.

Якщо

сільськогосподарським підприємством подана Заява про Першу реєстрацію до затвердження Переліку, то із переліку видів діяльності, зазначеного підприємством у Заяві, у Спеціальному свідоцтві та Реєстрі мають зазначатися тільки ті види діяльності сільськогосподарського підприємства, які входять до затвердженого Переліку. Якщо жоден вид діяльності, вказаний сільськогосподарським підприємством у Заяві, не відповідає даним Переліку, орган державної податкової служби відмовляє сільськогосподарському підприємству у реєстрації його як суб’єкта спеціального режиму оподаткування.

Якщо

сільськогосподарським підприємством подана Заява про Першу реєстрацію протягом десяти днів після затвердження Переліку та в Заяві вказані види діяльності, які не входять до Переліку, орган державної податкової служби відмовляє сільськогосподарському підприємству у реєстрації його як суб’єкта спеціального режиму оподаткування.

У разі змін у даних про види діяльності

сільськогосподарського підприємства — суб’єкта спеціального режиму оподаткування, які під час Першої реєстрації були внесені до Спеціального свідоцтва та Реєстру, заміна Спеціального свідоцтва здійснюється у порядку, визначеному пунктом 30 Положення.

Це роз’яснення застосовується

виключно у разі реєстрації сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування з 01.01.2009. Реєстрація сільськогосподарських підприємств як суб’єктів спеціального режиму оподаткування з початку наступних звітних періодів (місяців) здійснюється відповідно до Положення. При такій реєстрації не враховуються особливості застосування Переліку і здійснення реєстрації, зазначені у цьому роз’ясненні.

 

В. о. голови О. Буханевич



коментар редакції

Особливості реєстрації спецрежимним платником сільгосп-ПДВ з 1 січня 2009 року

Не повторюватимемо викладене в наведених вище листах ДПАУ № 27096 і № 1245 щодо відповідно загального порядку реєстрації сільгосппідприємства суб’єктом спецрежиму сільгосп-ПДВ та особливостей так званої першої реєстрації (тобто з 01.01.2009 р.). Їх положення досить зрозумілі.

Дивує, а вірніше сказати — обурює, інше. Листом № 1245, який, безумовно, є реакцією ДПАУ на затверджений Кабміном довгоочікуваний Перелік, продовжено строк подання заяви вже не до 20, а до 30 січня 2009 року включно, але як можуть скористатися таким «подарунком» податківців сільгосппідприємства, якщо більшість з них про це дізнаються лише в лютому?!

Новиною є можливість подання повторних заяв та нюанси подання заяв на заміну. У поданих до 21.01.2009 р. заявах зазначення разом із видами діяльності, що входять до Переліку, також і тих, які до нього не входять, не є підставою для відмови в реєстрації. При цьому із заяви до Спецсвідоцтва переносяться лише ті види діяльності сільгосппідприємства, що входять до Переліку. Відмова є правомірною в разі, якщо жодний вид діяльності із заяви не зазначено в Переліку.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі