Теми статей
Обрати теми

До витрат підприємця на загальній системі оподаткування включаються документально підтверджені витрати поточного періоду та попередніх періодів, якщо вони пов’язані з доходом поточного періоду

Редакція ПБО
Лист від 11.05.2005 р. № 4000/6/17-3116

До витрат підприємця на загальній системі оподаткування включаються документально підтверджені витрати поточного періоду та попередніх періодів, якщо вони пов’язані з доходом поточного періоду

Лист Державної податкової адміністрації України від 11.05.2005 р. № 4000/6/17-3116

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> і повідомляє.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб від зайняття підприємницькою діяльністю регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 26.12.92 р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян» (розділ IV) (далі — Декрет), положення якого продовжують діяти і після набрання з 01.01.2004 р. чинності Законом України від 22 травня 2003 року № 889-ІV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) з врахуванням положень пункту 9.12 статті 9 цього Закону.

Загальним оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий доход, тобто різниця між валовим доходом (виручкою у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов’язаними з одержанням доходу.

Спрощена система оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва, до яких належать і фізичні особи, зареєстровані у встановленому законом порядку як суб’єкти підприємницької діяльності, регулюється Указом Президента України від 03.07.98 р. № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99).

Документально підтвердженими витратами вважаються оплачені витрати поточного звітного періоду, а також попередніх періодів, якщо вони стосуються доходу, отриманого протягом звітного періоду та підтверджені відповідними документами

.

До складу витрат, безпосередньо пов’язаних з одержанням доходів фізичними особами — суб’єктами підприємницької діяльності без створення юридичної особи, належать витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) згідно із Законом України від 28.12.94 р. № 334/94-ВР «Про оподаткування прибутку підприємств» (зі змінами та доповненнями) (далі — Закон № 334/94-ВР), з урахуванням відповідних обмежень і особливостей стосовно фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності.

Склад валових витрат наведено у пункті 5.2 статті 5 Закону № 334/94-ВР. Згідно з цим пунктом до складу валових витрат включаються суми будь-яких витрат, сплачених (нарахованих) протягом звітного періоду у зв’язку з підготовкою, організацією, веденням виробництва, реалізацією продукції (робіт, послуг) і охороною праці, з урахуванням певних обмежень (п. 5.2 ст. 5 цього Закону).

Також до складу валових витрат включаються суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), установлених Законом України від 25.06.91 р. № 1251 «Про систему оподаткування» зі змінами та доповненнями, за винятком податків, зборів (обов’язкових платежів), передбачених підпунктом 5.3.3 пункту 5.3 статті 5 Закону № 334/94-ВР, зокрема, податку на додану вартість, включеного до ціни товарів (робіт, послуг), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання.

 

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі