Теми статей
Обрати теми

Щодо заповнення окремих розділів заяви про реєстрацію за формою № 1-РС

Редакція ПБО
Лист від 21.01.2009 р. № 1023/7/29-1017

Щодо заповнення окремих розділів заяви про реєстрацію за формою № 1-РС

Лист Державної податкової адміністрації України від 21.01.2009 р. № 1023/7/29-1017

 

У зв’язку із зверненнями платників податків та органів державної податкової служби щодо заповнення окремих розділів заяви про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за

формою № 1-РС (далі — Заява) Державна податкова адміністрація України роз’яснює.

Для переходу сільськогосподарського підприємства на спеціальний режим оподаткування податком на додану вартість таким сільськогосподарським підприємством подається

Заява із позначкою «Реєстрація» згідно із пунктом 27 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.03.2000 р. № 79, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 03.04.2000 р. за № 208/4429, із змінами (далі — Положення). Органом державної податкової служби Заява розглядається відповідно до пунктів 26 — 28 Положення.

Якщо

сільськогосподарське підприємство не було зареєстроване як платник податку на додану вартість на загальних умовах, то реєстрація його як суб’єкта спеціального режиму оподаткування здійснюється за процедурами реєстрації відповідно до підпункту 27.4.1 підпункту 27.4 пункту 27 Положення.

Якщо

сільськогосподарське підприємство зареєстроване як платник податку на додану вартість на загальних умовах, то реєстрація такого підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування проводиться за процедурами перереєстрації відповідно до підпункту 27.4.2 підпункту 27.4 пункту 27 Положення. Така перереєстрація здійснюється на підставі Заяви з позначкою «Реєстрація» (із додатками). При цьому не подається заява про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість за формою № 3-ПДВ на загальних умовах.

У разі прийняття рішення про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування у Реєстрі платників податку на додану вартість формується запис із реєстраційною дією «11 — реєстрація суб’єктом спеціального режиму оподаткування».

Заява із позначками «Зміна місцезнаходження» та «Перереєстрація у зв’язку із»

подається відповідно до пункту 30 Положення сільськогосподарським підприємством, яке має Свідоцтво про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб’єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 2-РС. Наприклад, у разі змін у даних про види діяльності сільськогосподарського підприємства — суб’єкта спеціального режиму оподаткування, які вказані у Спеціальному свідоцтві, подається Заява із позначкою «Перереєстрація у зв’язку із змінами видів діяльності».

У

розділі 8 Заяви вказується вартість товарів (послуг), поставлених протягом попередніх дванадцяти послідовних звітних податкових періодів та питома вага вартості сільськогосподарських товарів (послуг) у сукупній вартості всіх товарів (послуг), поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних податкових періодів (місяців), які передують місяцю, у якому подається заява. Суми надаються без податку на додану вартість, в гривнях, без копійок, питома вага вказується у відсотках, округлення здійснюються за загальноустановленими правилами.

Перший заступник голови О. Буханевич



коментар редакції

ДПАУ оперативністю не відзначається: роз’яснення навздогін

Ми неодноразово критикували ДПАУ щодо появи роз’яснень навздогін, як то кажуть, «поїзду, що пішов» і ось новий приклад її «оперативності», що викликає бурю негативних емоцій. Як можна лист про порядок заповнення окремих розділів заяви про реєстрацію сільгосппідприємства суб’єктом спецрежиму сільгосп-ПДВ за формою № 1-РС, яке має намір бути таким з 01.01.2009 р., видавати

21 січня, якщо граничний строк подання цієї заяви було встановлено 20 січня (згідно з наказом ДПАУ від 04.12. 2008 р. № 755 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 1 — 2)?!

Це вже пізніше, листом від 24.01.2009 р. № 1245/7/29-1017 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 10), ДПАУ повідомила новий термін подання заяви (30.01.2009 р.). Причому без посилання на міфічний наказ ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, який вона стала згадувати згодом. Парадоксальність ситуації посилена і неоперативним розміщенням інформації на офіційному веб-сайті ДПАУ.

Цілком зрозуміло, що запізніле видання ДПАУ листа, що коментується, позбавило сільгосппідприємства можливості скористатися ним не лише при поданні заяви про реєстрацію спецрежимним платником сільгосп-ПДВ з 1 січня, а і з 1 лютого 2009 року. Як відомо, згідно з п.п. 27.1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 (далі — Положення № 79), заяву про реєстрацію сільгосппідприємства суб’єктом спецрежиму сільгосп-ПДВ має бути подано не пізніше 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого воно має намір перейти на застосування спецрежиму, і в місяці, що передує початку такого податкового періоду. Звідси випливає, що для застосування спецрежиму з 1 лютого граничний строк подання заяви припадав на 9 січня, що вже минуло (10 і 11 січня — вихідні дні).

Тепер щодо власне положень листа, яким можна буде скористатися в подальшому. Благо спецрежимним платником ПДВ сільгосппідприємство може стати (при дотриманні певних умов) із будь-якого звітного податкового періоду (місяця), подавши заяву за формою № 1-РС.

Звертаємо увагу на такі моменти:

— у заяві повинна ставитися позначка «Реєстрація»;

— залежно від наявності чи відсутності в сільгосппідприємства статусу платника ПДВ на загальних підставах реєстрація його спецрежимним платником сільгосп-ПДВ проводиться із застосуванням різних процедур. За наявності — за процедурою перереєстрації згідно з п.п. 27.4.2 Положення № 79. При цьому не подається заява про анулювання реєстрації платником ПДВ на загальних підставах. За відсутності — за процедурою реєстрації згідно з п.п. 27.4.1 Положення № 79;

— для заповнення розділу 8 заяви вартість поставлених товарів (послуг) приймається без ПДВ у гривнях без копійок, питома вага зазначається у відсотках, округлення здійснюється за загальновстановленими правилами.

Заяви з позначками «Зміна місцезнаходження» та «Перереєстрація у зв’язку з» подаються сільгосппідприємствами вже у статусі спецрежимних платників, які мають Спецсвідоцтво за формою № 2-РС, при виникненні певних ситуацій.

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі