Теми статей
Обрати теми

Як філії прощаються з ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Як філії прощаються з ПДВ

 

Останнім часом зусилля законодавців та контролюючих органів спрямовано на «зачистку» лав платників ПДВ. Когось знімають законним шляхом (наприклад через відсутність оподатковуваних поставок протягом року), когось — не зовсім законним (наприклад фізосіб-єдиноподатників). Не оминули увагою контролери і філії, які колись незаконно зареєстрували, а тепер законно знімають. Як розвивалися події з філіями — платниками ПДВ розглянемо в цій публікації.

Наталія ЯНОВСЬКА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Ретроспектива подій

ПДВшна доля філій як платників цього податку досить складна протягом усього часу дії

Закону про ПДВ.

Почнемо з того, що

Закон про ПДВ ніколи не виділяв філії як окремих платників (за винятком представництв нерезидентів), платником може бути тільки головне підприємство*. Інакше кажучи, філії ніколи не мали реєструватися платниками ПДВ. На цьому історія і закінчилася б, якби не ініціативність податкових органів, виявлена на зорі новітньої податкової історії в далекі 1997 — 1998 роки. Тоді податківці буквально силоміць реєстрували філії платниками ПДВ.

* Тут ми говоримо «тільки» в контексті цієї статті. Адже, крім юросіб, платниками ПДВ можуть бути фізособи, утворення у вигляді спільної діяльності, представництва нерезидента (пп. 1.2, 2.1 Закону про ПДВ).

Дещо пізніше контролери одумалися і погодилися, що

Закон про ПДВ не вимагає реєстрації філій платниками ПДВ. Однак уже зареєстровані філії продовжували працювати як самостійні платники, і податківці в цьому їм не перешкоджали: знімали з реєстрації лише тих, хто виявляв таке бажання.

Нову хвилю уваги з боку податкових органів до філій — платників ПДВ датовано початком минулого року. Так, ДПАУ у своєму

листі від 09.04.2008 р. № 7330/7/16-1417 ще раз повідомила, що філії не мають законних підстав для реєстрації платниками ПДВ та зобов’язала регіональні ДПІ запропонувати всім філіям добровільно анулювати таку ПДВ-реєстрацію.

Мабуть, добровільне зняття пішло мляво, і під кінець року світло побачив інший

лист ДПАУ — від 01.12.2008 р. № 24738/7/16-1517 (с. 42), в якому податківці вже вимагали від філій здати Свідоцтво платника ПДВ, зазначивши навіть конкретну дату — не пізніше 21.12.2008 р. Інакше реєстрацію все одно буде анульовано з ініціативи податкового органу.

 

Податкові наслідки «розреєстрації»

У всій цій історії обурило «філіальну» громадськість навіть не примусове зняття, яке у принципі не може бути законним, оскільки був незаконним шлях реєстрації (природно, що в законі та підзаконній нормативці для таких «позазаконних» платників не прописано алгоритму зняття з реєстрації). Обурило інше: у цьому

листі податківці вимагали відображати «умовний продаж» при «розреєстрації» філій. Крім того, у ще одному своєму листі приблизно того ж періоду від 06.11.2008 р. № 10887/6/16 (с.44 ) ДПАУ зазначає, що від’ємне значення, відображене в ряд. 26 останньої декларації філій, пропадає.

Дійсно, при знятті з реєстрації «законних» платників ПДВ вони повинні показати і «умовний продаж» і забути про останній «мінус» у ряд. 26 (їм повернуть (за винятком «спрощенців») лише те, що потрапляло до розряду бюджетного відшкодування останньої декларації за ряд. 25.1) —

п. 9.8 Закону про ПДВ. Але в нашому випадку знімають «незаконних» платників ПДВ, які у принципі нікуди не зникають, а вливаються до складу свого головного підприємства, яке, безумовно, має право на податковий кредит філії, відображений у ряд. 26 останньої ПДВ-декларації філії. Крім того, абсолютно несправедливо виглядає вимога і щодо «умовного продажу», адже її мета полягає в тому, щоб при «розреєстрації» платника компенсувати його «вхідний» ПДВ, відображений раніше щодо ТМЦ, які залишилися на момент «розреєстрації». У нашому ж випадку платник «поглинається» головним підприємством, яке буде просто зобов’язане нарахувати податкові зобов’язання при подальшій реалізації таких ТМЦ. От і виходить, що ті самі ТМЦ оподаткуються двічі.

 

Що вийшло у результаті

На щастя, ДПАУ одумалася щодо «умовного продажу», про що свідчить її останній

лист на цю тему від 31.12.2008 р. № 27539/7/16-1517, яким уносяться відповідні зміни до листа від 01.12.2008 р. № 24738/7/16-1517 (с. 42): виключаються абзаци, що вимагають від філій відобразити в останній декларації «умовний продаж». Разом із тим її позиція щодо ряд. 26, схоже, залишилася незмінною.

Напевно, знайдуться філії, які «встигли» знятися з ПДВ, відобразивши «умовний продаж». Як бути в цьому випадку? Було б справедливо провести відповідні коригування в декларації головного підприємства, але через неврегульованість цього процесу рекомендуємо таке виправлення письмово погоджувати з місцевою ДПІ.

Позбувшись статусу платника ПДВ,

філії можуть отримати від головного підприємства повноваження з:

— виписування податкових накладних (

п. 2 Порядку № 165);

— ведення Реєстрів отриманих та виданих податкових накладних (

п. 2 Порядку № 244).

При цьому головне підприємство повинне повідомити про таке рішення свою ДПІ та пам’ятати, що саме воно відповідатиме за помилки філії, допущені у ПДВ-первинці.

Докладно про те, як філії правильно виписати податкову накладну (дробова нумерація, обов’язкові реквізити, печатка) можна прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 81.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі