Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Хто є виробником продукції, виготовленої з давальницької сировини

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Хто є виробником продукції, виготовленої з давальницької сировини

 

Замовник передає виконавцю матеріали для виробництва готової продукції, яка в подальшому реалізовуватиметься замовником за готівку. Чи можна вважати таку продукцію для замовника продукцією власного виробництва?

(м. Київ)

 

На наш погляд, продукція, яку отримано замовником у результаті переробки виконавцем сировини, що належить замовнику, і

яка не потребує додаткових витрат з її дороблення (тобто готова продукція), вважається для такого замовника готовою продукцією власного виробництва.

Такий висновок робимо, спираючись на

п. 443 Методрекомендацій № 373, в якому зазначено, що виготовлена з давальницької сировини продукція стає готовою продукцією для замовника. При цьому прямими витратами на її виробництво є вартість переданої в переробку сировини та вартість послуг з переробки.

Тому витрати на виробництво такої продукції замовнику доцільно відносити на рахунок 23 «Виробництво» з подальшим списанням їх до дебету рахунка 26 «Готова продукція». На це вказує

п. 440 Методрекомендацій № 373.

Однак слід урахувати, що деякий час тому Мінфін у

листах від 16.08.96 р. № 18-19123, від 20.05.97 р. № 22-03/7-1 та від 22.06.2007 р. № 31-34000-10-16/12889 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 37), присвячених відображенню в бухгалтерському обліку давальницьких операцій, фактично дав зрозуміти, що замовник не є виробником продукції, виготовленої виконавцем із сировини, що належить такому замовнику. Тому, на думку цього відомства, він не відображає в себе виробництво продукції (тобто не використовує рахунок 23). Готова продукція, у тому числі вартість робіт, виконаних переробником, обліковується ним як товар з використанням рахунка 28 «Товари». Причому замовнику пропонується вартість давальницької сировини списувати з кредиту рахунка обліку запасів (рахунок 20 «Виробничі запаси») у кореспонденції з дебетом рахунка обліку товарів (рахунок 28).

Таку позицію ми не підтримуємо, що неодноразово підкреслювали (див., зокрема, статті «

Облік давальницьких операцій» // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 78, «Продаж продукції, виготовленої за давальницькою схемою» // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 54 та « Операції з давальницькою сировиною в Україні: облік та оподаткування» на с. 8 цього номера).

Підставою для обрання Мінфіном не дуже лояльної позиції став, мабуть,

Порядок визначення продукції власного виробництва підприємств з іноземними інвестиціями, затверджений постановою КМУ від 05.09.96 р. № 1061 (далі — Порядок № 1061), в якому наведено визначення терміна «продукція власного виробництва». Хоча цей документ має відношення лише до певної сфери, у листі від 20.05.97 р. № 22-03/7-1 Мінфін рекомендує керуватися ним і в інших питаннях у зв’язку з відсутністю іншого документа.

Нагадаємо: у

Порядку № 1061 зазначено, що продукцією власного виробництва вважається продукція, яка була вироблена або піддана достатній переробці чи обробці підприємством з використанням власного або орендованого майна. Далі описуються критерії достатньої обробки і переробки продукції. Це, зокрема:

— класифікація виготовленої продукції в іншій тарифній позиції (на рівні перших чотирьох знаків цифрового коду ТН ЗЕД; зараз слід орієнтуватися на УКТ ЗЕД);

— частка доданої вартості продукції під час її переробки або обробки становить не менше 50 %.

Схожі умови висуває і

МКУ, обумовлюючи у главі 49 країну походження товару.

Причому про те, чи є та чи інша продукція продукцією власного виробництва, Торгово-промисловою палатою видається сертифікат, для отримання якого слід, зокрема, надати:

— довідку про зайнятих у виробництві продукції працівників;

— копії договорів оренди виробничих площ, договорів про спільну господарську діяльність у виробництві продукції та довідку про те, що на балансі підприємства перебувають устаткування та виробничі приміщення, які використовуються для виробництва продукції.

Про те, що виробництвом (виготовленням) вважається діяльність, пов’язана з випуском продукції, що

включає всі стадії технологічного процесу, а також реалізацію продукції власного виробництва, зазначається й у ст. 1 Закону про ліцензування. На це визначення спирається ДПАУ, роз’яснюючи в листі від 14.02.2007 р. № 1440/6/23-8019, що до продукції власного виробництва належить продукція, що виготовляється і реалізується самим підприємством в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

При такому стані речей виходить, що замовник, який узагалі не бере участі у виробництві продукції, не може вважати цю продукцію продукцією власного виробництва.

Якщо це так, то, ураховуючи норми

Закону про РРО, реалізація покупцям такої продукції за готівку вимагає від замовника застосування РРО.

Хоча в контексті використання РРО існує цілком ліберальний підхід податкового органу до трактування терміна «продукція власного виробництва». Так, у консультації, опублікованій у журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 42, фахівці податкового відомства зазначили, що при реалізації цукру в мішках

як продукції власного виробництва, отриманої на давальницьких умовах від цукрозаводу (якщо вартість тари (мішка) включено до вартості цукру власного виробництва), РРО і розрахункові книжки при такій реалізації не застосовуються, розрахунки здійснюються через касу підприємства. Якщо ж мішки обліковуються окремо як зворотна або заставна тара, їх реалізація може здійснюватися із застосуванням РРО.

Отже, цукор тут розглядається як

продукт власного виробництва.

Однак з урахуванням такого неоднозначного тлумачення терміна «продукція власного виробництва», питання, пов’язані із застосуванням РРО при реалізації готової продукції, виготовленої із сировини, переробленої на стороні, усе-таки краще вирішувати на підставі письмових роз’яснень свого податкового органу.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі