Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. За втрати сировини як у межах природного убутку, так і понад нього, митні платежі, податки, збори доведеться доплатити

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

За втрати сировини як у межах природного убутку, так і понад нього, митні платежі, податки, збори доведеться доплатити

 

Підприємство з-за кордону ввезло давальницьку сировину. При розмитненні сировини було оформлено вексель. У ході транспортування відбувся убуток сировини як у межах норм природного убутку, так і понад них. Чи можна погасити вексель при вивезенні готової продукції, виготовленої з давальницької сировини без додаткового справляння ввізного мита, податків та зборів?

(м. Запоріжжя)

 

Відносини у сфері зовнішньоекономічної діяльності щодо переробки на території України давальницької сировини регулюються

Законом № 327. Згідно з п. 1 ст. 2 Закону № 327 давальницька сировина, що ввозиться на митну територію України іноземним замовником, обкладається ввізним митом за ставками Єдиного митного тарифу України, податками і зборами, що справляються при ввезенні товарів відповідно до законодавства.

Сплата ввізного мита, податків і зборів

провадиться українським виконавцем шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя зі строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більше ніж 90 календарних днів з моменту оформлення ВМД.

У разі

вивезення готової продукції в повному обсязі, передбаченому контрактом, за межі митної території України в період, протягом якого має бути здійснено давальницьку операцію, вексель погашається і ввізне мито, податки та збори не справляються (п. 4 ст. 2 Закону № 327).

Відповідно до

п. 17 ст. 2 Закону № 327 вексель погашається і ввізне мито, податки та збори не справляються й у разі втрати чи повного зіпсуття давальницької сировини або готової продукції внаслідок форс-мажорних обставин, факт настання яких засвідчено Торгово-промисловою палатою України або регіональними торгово-промисловими палатами.

До

форс-мажорних обставин належать непередбачені та непереборні події, що відбуваються незалежно від волі та бажання замовника або виконавця (війна, блокада, страйк, пожежа, аварія, паводок, замерзання моря, закриття морських проток, які трапляються на звичайному морському шляху між портами відвантаження і вивантаження, інші стихійні лиха, заборона експорту (імпорту), валютні обмеження або інші обмеження прав власності на сировину чи готову продукцію, у тому числі на їх переміщення, прийняті державою або відповідним державним органом) і призводять до порушення умов укладених контрактів, цього Закону та інших законодавчих актів (ст. 1 Закону № 327).

На думку податківців,

погашення векселя при вивезенні підприємством-виконавцем готової продукції не в повному обсязі внаслідок того, що при транспортуванні, перевалці або відповідальному зберіганні давальницька сировина зазнала убутку як у межах норм, так і понад норми природного убутку, без справляння ввізного мита, податків і зборів Законом № 327 не передбачено (див. лист ДПАУ від 11.10.2006 р. № 11363/5/22-5016).

Водночас

Закон № 327 не містить і самого порядку сплати мита, податків і зборів у ситуації, що склалася.

Тому підприємству, найімовірніше, доведеться оформити вивезення готової продукції та погасити вексель у порядку, передбаченому для часткового вивезення продукції. У цьому випадку вексель погашається, якщо український виконавець

документально підтвердить сплату ввізного мита, податків та зборів, що має бути сплачено в разі ввезення в Україну частини сировини, з якої вироблено не вивезену з України готову продукцію (п. 4 ст. 2 Закону № 327). Для визначення суми платежу мита, податків і зборів вартість давальницької сировини перераховується в національну валюту України за курсом НБУ, що діє на день платежу за векселем.

Тобто вексель у цьому випадку буде погашено частково — на суму, що відповідає обсягу вивезеної готової продукції. А ввізне мито, податки і збори, що відповідають частині загубленої сировини (з якої так і не було вироблено та вивезено готову продукцію з України), доведеться додатково сплатити

.

Як випливає з

п. 13 Порядку № 83, для погашення векселя векселедавець повинен подати до податкової інспекції заяву із зазначенням дати взяття на облік та облікового номера векселя.

До заяви про часткове погашення векселя слід додати копію вивізної ВМД на частину готової продукції (

п. 15 Порядку № 83).

У заяві обов’язково має бути виділено окремими рядками назву та суми мита, податків і зборів, що підлягають погашенню.

Крім того, варто зауважити, що, як вимагає

п. 11 ст. 2 Закону № 327, копія вивізної ВМД повинна в обов’язковому порядку містити відмітку про фактичне перетинання готовою продукцією митного кордону України. Згідно з п. 8 Порядку № 163 з метою реалізації вимог п. 11 ст. 2 Закону № 327 проставляння на вивізних ВМД відміток про фактичне вивезення за межі митної території України готової продукції, виготовленої з давальницької сировини іноземного замовника, здійснюється в порядку, передбаченому для експорту товарів. Так, згідно з п. 6 Порядку № 163 для підтвердження факту вивезення товару за митні межі України підприємство має звернутися до митного органу, що здійснив митне оформлення товару, із заявою про надання такого підтвердження. До заяви додається оригінал п’ятого основного аркуша («примірник для декларанта») ВМД за формою МД-2 (МД-3) (аркуша ВМД з позначкою «3/8»), оформленого на митниці під час митного оформлення вивезення товарів.

Протягом

п’яти днів митний орган реєструє та розглядає таку заяву. За відсутності зауважень митний орган на п’ятому аркуші ВМД (аркуші ВМД з позначкою «3/8») робить запис « Задекларовані в цій ВМД товари вивезено за межі митної території України в повному обсязі» та зазначає дату фактичного вивезення (див. також лист ДПАУ від 28.01.2008 р. № 11/6-10/877-ЕП).

Погашення векселя здійснюється шляхом відмітки на лицьовому боці векселя напису «

Погашено», засвідченого підписом начальника (заступника начальника) державної податкової інспекції та печаткою податкової інспекції.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі