Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Купівля та облік бланків векселів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Купівля та облік бланків векселів

 

Підприємство планує займатися переробкою давальницької сировини, у тому числі отриманої від замовників-нерезидентів. Який бланк використовується як вексельний бланк, що видається податківцям на сплату мита, податків і зборів при ввезенні давальницької сировини на митну територію України? Де його придбати? Як його облікувати?

(м. Харків)

 

Згідно з

п. 2 ст. 2 Закону № 327 сплата ввізного мита, податків і зборів здійснюється українським виконавцем при ввезенні давальницької сировини нерезидента шляхом видачі органу державної податкової служби за місцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя зі строком платежу, що дорівнює строку здійснення операції з давальницькою сировиною, але не більше ніж 90 календарних днів з моменту оформлення ВМД.

Згідно з

п. 1 Порядку № 83 під векселем розуміється простий авальований вексель або простий вексель, який видається суб’єктом господарської діяльності у сплату ввізного (вивізного) мита, податків і зборів, що справляються при ввезенні (вивезенні) давальницької сировини іноземним (українським) замовником на митну територію (з митної території) України при здійсненні операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах згідно із Законом. Вексель засвідчує безумовне грошове зобов’язання векселедавця сплатити до бюджетів або до державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та в терміни, визначені Законом, і є податковим зобов’язанням, визначеним самостійно векселедавцем і узгодженим від дня взяття на облік векселя державною податковою інспекцією за місцезнаходженням векселедавця.

Згідно з

п. 2 Порядку № 83 оформлення векселя суб’єктом господарської діяльності здійснюється виключно на вексельному бланку, що відповідає вимогам чинного законодавства України.

Відповідно до

п. 1 Положення № 338 вексельні бланки типової форми виготовляються двох видів: прості та переказні.

Вексельні бланки одного виду (наприклад, прості) повинні мати наскрізне нумерування, виконане захисною фарбою. Нумерація включає серію з двох літер та семизначний номер.

Простий вексель виконано у блакитному кольорі. Згідно з

п. 8 Положення № 338 система захисту вексельних бланків від підроблення включає елементи захисту паперу та елементи захисту, які досягаються використанням спеціальних засобів друку, спеціальні елементи дизайну, спеціальні види фарб та голографічний захисний елемент (застосовується з 01.09.2006 р.).

Для придбання бланка векселя підприємству-векселедавцю слід звернутися до будь-якого банку України. У середньому ціна одного бланка простого векселя становить 18 грн. (у тому числі ПДВ — 3 грн.). Придбаваючи бланки векселів, підприємство при цьому повинне,

крім вартості бланків, сплатити держмито. Відповідно до ч. 3 п.п. «п» п. 6 ст. 3 Декрету про держмито державне мито сплачується в розмірі 10 % нмдг (1,7 грн.) за кожний вексельний бланк.

Витрати на придбання вексельних бланків включаються підприємством до складу валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток за умови їх документального підтвердження. Документами, що підтверджують здійснення зазначених витрат, можуть бути платіжні документи (довіреності або квитанції). Держмито, сплачене при покупці бланків, також відноситься до складу валових витрат (п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток).

Зауважимо: за своєю суттю вексельні бланки є бланками суворої звітності, тому їх облік слід вести аналогічно до обліку «суворих» бланків.

Придбання вексельних бланків та їх списання при видачі податковому органу на сплату мита, податків і зборів при ввезенні давальницької сировини на митну територію України відображається такими бухгалтерськими проводками:

 

Облік придбання бланків векселів

№ з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Оплачено вартість вексельного бланка

371

311

18

15

2

Нараховано податковий кредит з ПДВ

641

644

3

3

Нараховано та сплачено держмито (1,7 грн. за бланк)

92

642

1,7

1,7

642

311

1,7

4

Оприбутковано бланк векселя

209

631

15

08

15

5

Списано раніше відображену суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

3

6

Здійснено залік заборгованостей

631

371

18

7

Списання бланка векселя в момент заповнення

92

209

15

08

15

8

Оплачено та віднесено на витрати послуги банку за авалювання векселя (припустимо, 1000 грн.)

631

311

1000

1000

23, 91

631

1000

 

Дещо зазначимо про порядок оформлення простого векселя. Згідно з

п. 7 Порядку № 83 вексель оформляється у трьох примірниках. До податкової інспекції подається оригінал векселя. Подання ксерокопії не допускається.

Вексель може бути не прийнято, якщо в ньому:

— неправильно встановлено строк платежу;

— наявні підчистки та дописки, перекреслені слова (цифри), а також якщо його заповнено нерозбірливо;

— не заповнено обов’язкові реквізити;

— не можна прочитати внаслідок пошкодження.

Оскільки вексель видається на території України і місце платежу за ним знаходиться на території України, то він складається державною мовою.

Сума, зазначена у векселі, визначається у валюті контракту на здійснення операцій з давальницькою сировиною. Вексель підписується від імені юридичної особи — керівником і головним бухгалтером або уповноваженими ними особами, підписи скріплюються печаткою.

Згідно з

п. 9 Порядку № 83 оформлений вексель підприємство подає для взяття на облік до державної податкової інспекції, в якій його зареєстровано як платника податків. Узяття векселя на облік здійснюється в день його надання до державної податкової інспекції.

Перший примірник векселя залишається в державній податковій інспекції. Другий і третій примірники векселя, узяті на облік (авізовані) податковою інспекцією, повертаються суб’єкту господарської діяльності для пред’явлення митним органам та власного обліку.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі