Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Передача готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, не первісному замовнику

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Передача готової продукції, виготовленої з давальницької сировини, не первісному замовнику

 

Резидент бере на переробку давальницьку сировину за договором з нерезидентом. Чи може готова продукція бути передана іншому нерезиденту або тільки тому, який виступав замовником за договором?

(м. Донецьк)

 

За загальним правилом, резидент-виконавець не може передати готову продукцію, виготовлену з давальницької сировини, особі, яка не виступала замовником за договором. Ця відповідь ґрунтується на тому, що власником готової продукції за договором на переробку давальницької сировини є замовник і саме його наділено повноваженнями з розпоряджання готовою продукцією. Це випливає з характеру правовідносин щодо переробки давальницької сировини (у межах загальноцивільної класифікації договірних відносин такий договір можна віднести за своєю правовою природою до договору підряду) і на це прямо вказує законодавець (абз. 4 ст. 1 Закону № 327).

Однак законодавство України допускає декілька можливих варіантів, коли готову продукцію (повністю або частково) може бути передано виконавцем третій особі, яка первісно не виступала в договорі як замовник:

1. Умовами договору про переробку давальницької сировини може бути передбачено отримання виконавцем у власність частини готової продукції як оплату за виконану роботу. У цьому випадку український виконавець зобов’язаний буде сплатити ввізне мито, податки і збори, що мали бути сплачені при ввезенні частини давальницької сировини, пропорційній частині готової продукції, що перейшла у власність виконавця. Але розрахуватися готовою продукцією за переробку давальницької сировини можна не завжди. Так, в абз. 2 ч. 1 ст. 6 Закону № 327 установлено заборону на розрахунки за переробку, обробку, збагачення чи використання давальницької сировини, що відноситься до 1 — 24 груп згідно з УКТ ЗЕД, в іншій ніж грошова формі.

2. Договір про переробку давальницької сировини може бути замінено сторонами на договір поставки (імпорту) продукції. При виборі цього варіанта сторонам необхідно не тільки внести зміни до первинного договору, а й пройти процедуру зміни митного режиму (ст. 186 МКУ): з митного режиму переробки на митній території України на імпорт зі сплатою відповідних податків і зборів. При заміні договору про переробку давальницької сировини на договір поставки резидент змінює свій статус з виконавця на покупця і відповідно після виконання робіт з переробки давальницької сировини та отримання готової продукції у свою власність може передати її третій особі, у тому числі нерезиденту. Можливість здійснення такої заміни визнають і суди (див., наприклад, ухвалу Вищого адміністративного суду України від 15.05.2008 р.). Але, як показує практика, суб’єкту господарювання слід бути готовим до необхідності переконати у правомірності заміни договору про переробку давальницької сировини на договір поставки податкові органи, яким видано вексель.

Крім того, є декілька варіантів розвитку договірних відносин між резидентом-виконавцем та нерезидентом-замовником, коли виконавець передає готову продукцію третій особі, яка первісно не виступала замовником за договором, але не в межах розпорядження своєю власністю, а за волевиявленням нерезидента-замовника.

3. Нерезидент-замовник відступає право вимоги за договором про переробку давальницької сировини третій особі — нерезиденту з дотриманням передбаченого порядку заміни кредитора в зобов’язанні (договір відступлення права вимоги). У цьому випадку резидент-виконавець у межах того самого договору на тих самих умовах передає готову продукцію, але вже новому замовнику. Слід звернути увагу, що порядок та умови укладення договору відступлення права вимоги регулюються законодавством тієї держави, праву якої сторони договору про переробку давальницької сировини підпорядкували свої відносини. Якщо вони не зробили спеціального застереження, то таким правом вважається законодавство України. Згідно ж з ЦКУ, нагадаємо, нерезидент — первісний замовник має повідомити резидента-виконавця про заміну сторони в договорі (більше того, у договорі між ними може бути прямо передбачено необхідність отримання дозволу від виконавця на здійснення відступлення). Крім того, первісний замовник повинен передати новому всі документи, що засвідчують його права за договором, і проінформувати його про всі важливі нюанси виконання договору.

4. Нерезидент-замовник доручає резиденту-виконавцю реалізувати готову продукцію в Україні або в іншій країні.

Як бачимо, в останніх двох випадках передача готової продукції третій особі (не первісному замовнику за договором про переробку давальницької сировини) відбувається не за волевиявленням виконавця-резидента, а в межах реалізації замовником-нерезидентом своїх повноважень.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі