Теми статей
Обрати теми

Щодо розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів

Редакція ПБО
Лист від 16.01.2009 р. № 726/7/16-1417

Щодо розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.01.2009 р. № 726/7/16-1417

 

Державна податкова адміністрація України в зв’язку з надходженням запитів платників податків та органів податкової служби щодо заповнення розділу ІІ Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (

додаток 2 до податкової декларації з ПДВ (скороченої), додаток 5 до податкової декларації з ПДВ) (далі — Розшифровка) платником ПДВ, який перебуває на квартальному податковому періоді повідомляє.

В Розділі ІІ Розшифровки відображаються операції з придбання з ПДВ (як ті, які надають право на формування податкового кредиту, так і ті, які не надають права формування податкового кредиту).

Зазначені операції відображаються

у розрізі контрагентів та періодів виписки податкових накладних, інших документів, що дають право на податковий кредит.

При цьому період

виписки податкових накладних відповідає місяцю та року дати виписки податкової накладної.

Заповнення кол. 3 розділу ІІ Розшифровки однакове

як для платників ПДВ, які застосовують податковий період, що дорівнює календарному місяцю, так і для платників ПДВ, які застосовують податковий період, що дорівнює календарному кварталу.

Зважаючи на викладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначене роз’яснення до відома підпорядкованих підрозділів, забезпечити їх врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи і винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень та організувати роз’яснювальну роботу з платниками податків.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Додаток 5: період виписування податкової накладної — місяць

Для наших читачів висновки, викладені в цьому листі, не стануть несподіванкою. Про таке вирішення питання ми писали в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 99, с. 55. Хоча, звісно, очевидним це питання не назвеш. Судіть самі: у виносці до назви графи 3 розділу II додатка 5 зазначено «

Будь-які податкові періоди в межах установлених Законом строків давності». Саме собою, що до таких періодів належать і місяць, і квартал. Однак покупець не знає і не зобов’язаний знати, який звітний період застосовує постачальник. Тому зазначення такого періоду в розрізі виключно місяця цілком логічно. Інша справа, що зазначену виноску можна було сформулювати по-іншому.

Якщо ж сам

покупець є квартальником, то він теж повинен застосовувати такий самий порядок заповнення. Отже, якщо він здійснював закупівлі в того самого постачальника в різних місяцях кварталу (наприклад, у жовтні, листопаді та грудні 2008 року), то кількість записів у додатку 5 дорівнюватиме кількості місяців, в яких проводилися закупівлі (у нашому прикладі 3 записи із зазначенням відповідних місяців — «10.2008», «11.2008», «12.2008»). Якщо покупець розподіляє згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ вхідний ПДВ за цими закупівлями, то номер постачальника буде ще стільки ж раз зазначено у другій частині розділу II у складі ряд. 10.2 декларації з ПДВ у частині, що не дає права на податковий кредит.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі