Теми статей
Обрати теми

Щодо нарахування внесків за новим страховим тарифом

Редакція ПБО
Лист від 16.01.2009 р. № 96-09

Щодо нарахування внесків за новим страховим тарифом

Лист Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 16.01.2009 р. № 96-09

(витяг)

 

<...>

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Києві повідомляє, що з 13 січня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25 грудня 2008 року № 799-VI, яким внесено зміни до статті 1 Закону України «Про страхові тарифи на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» та яким зменшено страхові тарифи відповідно до класу професійного ризику на 0,1 відсотка.

Розміри страхових тарифів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, відповідно до класів професійного ризику виробництва з 13.01.2009 р. надруковано в газеті «Урядовий кур’єр» від 13.01.2009 р. № 3 (3909).

При поданні Розрахункової відомості

про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 2008 р. необхідно надавати оригінал Повідомлення про взяття на облік та отримати новий розмір страхового тарифу.

Страхувальникам, які вже подали Розрахункову відомість за 2008 рік, необхідно в місячний термін із дня набрання чинності Законом отримати в районних відділах за місцезнаходженням повідомлення про новий розмір страхового тарифу відповідно до класу професійного ризику виробництва.

Страхові внески за січень 2009 року нараховуються:

— до 12.01.2009 р. включно — за попереднім страховим тарифом;

— а з 13.01.2009 р. — за новим страховим тарифом.

<...>



коментар редакції

Нарахування внесків до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності та до Фонду страхування від нещасних випадків за січень 2009 року

У листах, що коментуються, Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонд страхування від нещасних випадків услід за Державним центом зайнятості (лист від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 8) роз’яснили порядок нарахування внесків у 2009 році і зокрема за січень 2009 року.

Обидва фонди зазначають про необхідність

розподілу нарахованої заробітної плати за січень 2009 року на дві частини з метою застосування до неї змінених з 13.01.2009 року ставки внеску і тарифу, а саме на:

зарплату за відпрацьовані дні з 01.01.2009 р. по 12.01.2009 р. включно;

зарплату за відпрацьовані дні з 13.01.2009 р. по 31.01.2009 р.

До першої частини зарплати застосовуються старі ставки внесків (1,5 % до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, старий тариф — до Фонду страхування від нещасних випадків), до другої частини зарплати застосовуються нові ставки внесків (1,4 % до Фонду страхування з тимчасової втрати працездатності, новий тариф — до Фонду страхування від нещасних випадків).

Звертаємо увагу: Фонд страхування з тимчасової втрати працездатності у зв’язку зі зміною ставки внеску змінив і форму щоквартального звіту за формою № Ф4-ФССзТВП, яку необхідно вперше подавати за I квартал 2009 року.

Фонд страхування від нещасних випадків у своєму листі також зазначив, що повідомлення про новий розмір страхового тарифу відповідно до класу професійного ризику виробництва роботодавці отримували при поданні Розрахункової відомості про нарахування, перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду за 2008 рік. Тим, хто здав Розрахункову відомість до внесених змін і тому нове Повідомлення не отримав, як вказано в листі, що коментується, повинні звернутися за ним до відповідного Фонду страхування від нещасних випадків. Заради справедливості варто зауважити, що відповідно до п. 4.2 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 р. № 36, саме робочі органи виконавчої дирекції Фонду повинні в місячний строк після встановлення Верховною Радою України нових розмірів страхових тарифів повідомити страхувальника про віднесення його до класу професійного ризику виробництва, якому відповідає його основний вид економічної діяльності, та розмір страхового тарифу шляхом направлення йому нового повідомлення за встановленою формою.

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі