Теми статей
Обрати теми

Мінімальна заробітна плата. Розмір мінімальної заробітної плати у 2009 році

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Мінімальна заробітна плата

 

Розмір мінімальної заробітної плати у 2009 році

 

В яких випадках працівнику може виплачуватися заробітна плата нижче мінімальної? До КЗпП було внесено зміни, згідно з якими розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У зв’язку з цим виникає запитання: який розмір мінімальної заробітної плати діє у 2009 році?

м. Черкаси

 

Згідно зі

ст. 95 КЗпП та ст. 3 Закону про оплату праці мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

При цьому слід мати на увазі, що до мінімальної заробітної плати

не включаються:

— доплати;

— надбавки;

— заохочувальні та компенсаційні виплати.

Законом про держбюджет-2009

на 2009 рік установлені такі розміри мінімальної заробітної плати:

— у січні — березні — 605 грн.;

— у квітні — червні — 625 грн.;

— у липні — вересні — 630 грн.;

— у жовтні — листопаді — 650 грн.;

— у грудні — 669 грн.

Розмір заробітної плати може бути нижче встановленого мінімального розміру в разі невиконання норм виробітку, виготовлення бракованої продукції та з інших передбачених чинним законодавством причин, що мали місце з вини працівника (

ст. 21 Закону про оплату праці).

Крім того, заробітна плата може бути нижче мінімальної, якщо працівнику встановлено неповний робочий день (тиждень) або ж працівник є сумісником. У цьому випадку оплата провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

Наприклад, працівниця, яка перебувала у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу (на 4 години на день). Посадовий оклад працівниці в лютому 2009 року становить 1000 грн., а місячний фонд оплати праці працівниці — 500 грн. (1000 грн. х 0,5). Оскільки працівниця працює на умовах неповного робочого часу, її місячна заробітна плата (500 грн.) може бути нижче розміру мінімальної заробітної плати (605 грн.).

Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання. Не поширюється державна соціальна гарантія у вигляді обов’язкової виплати мінімальної заробітної плати на цивільно-правові договори, оскільки в цьому випадку виплачується не заробітна плата, а виплата винагороди, гонорару.

Слід зауважити, що

Законом № 466, який набрав чинності з 1 січня 2009 року, унесено зміни до ч. 4 ст. 95 КЗпП, а також до ст. 9 і 10 Закону про оплату праці, згідно з якими розмір мінімальної заробітної плати не може бути нижче розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2009 році — 669 грн.). Однак, як бачимо, згідно із Законом про держбюджет-2009 такий рівень мінімальної заробітної плати має бути досягнуто лише у грудні 2009 року.

Як зазначає Мін’юст у своєму

листі від 24.01.2009 р. № 15919-0-33-08-21, при здійсненні бюджетного процесу в Україні положення нормативно-правових актів застосовуються лише в частині, в якій вони не суперечать положенням Конституції України, Бюджетного кодексу України та Закону про Державний бюджет України. У свою чергу, розмір мінімальної заробітної плати на плановий бюджетний період визначається Законом про державний бюджет України (п. 52 ч. 2 ст. 38 Бюджетного кодексу України). Отже, у 2009 році діють розміри мінімальної заробітної плати, установлені Законом про держбюджет-2009, які зазначено вище.

Щодо виконання вимог

ч. 4 ст. 95 КЗпП, ч. 2 ст. 9 і ст. 10 Закону про оплату праці, то відповідно до п. 3 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону про держбюджет-2009 Кабінету Міністрів України доручено за результатами виконання державного бюджету України в січні — квітні 2009 року з урахуванням стану соціально-економічного розвитку України внести до 1 травня 2009 року на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону про держбюджет-2009, передбачивши, зокрема, поетапне збільшення розміру мінімальної заробітної плати до рівня розміру прожиткового мінімуму на працездатну особу.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі