Теми статей
Обрати теми

Внутрішнє сумісництво. Регулювання роботи внутрішніх сумісників

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Внутрішнє сумісництво

 

Регулювання роботи внутрішніх сумісників

 

Підприємство є для працівника одночасно і основним місцем роботи, місцем роботи за сумісництвом. Чи існують обмеження щодо режиму роботи сумісників?

м. Запоріжжя

 

Відповідно до

Положення № 43 сумісництвом вважається виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час. Якщо робота виконується на тому самому підприємстві, де й основне місце роботи, таке сумісництво називається внутрішнім.

Зауважимо, що при внутрішньому сумісництві основною вважається посада з найбільшим обсягом виконуваних робіт порівняно з іншими посадами (

п. 14 розділу 1 Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 1, затвердженого наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336).

Обмеження тривалості роботи за сумісництвом установлено для працівників

державних підприємств, установ, організацій. Так, згідно з постановою КМУ, «про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.98 р. № 245 для цієї категорії тривалість робочого часу за сумісництвом не повинна перевищувати:

— у робочі дні — 4-х годин;

— у вихідні дні — тривалість повного робочого дня;

— загальна тривалість за місяць — половини місячної норми робочого часу.

Щодо працівників

недержавних підприємств , то чинним законодавством тривалість їх роботи за сумісництвом не обмежується: сумісництву може бути присвячено весь вільний від основної роботи час. У цьому випадку слід ураховувати тільки те, що робота за сумісництвом не повинна перевищувати нормальну тривалість робочого часу, установлену КЗпп.

Крім того, роботодавець, приймаючи основного працівника на роботу за сумісництвом, повинен мати на увазі, що працівник не може виконувати водночас роботу і за основним місцем роботи, і за сумісництвом (наприклад, з 9:00 до 18:00), оскільки робота за сумісництвом виконується у вільний від основної роботи час. На це звертає увагу Мінпраці у своєму

листі від 16.01.2003 р. № 06/2-4/6.

Виняток становлять висококваліфіковані фахівці, яким відповідно до

п. 11 Положення № 43 дозволено за узгодженням з власником або уповноваженим ним органом здійснювати педагогічну діяльність у вищих навчальних закладах та навчальних закладах (підрозділах) підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів за сумісництвом в робочий час до 4 годин на тиждень із збереженням за ними заробітної плати за місцем основної роботи.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі