Теми статей
Обрати теми

Внески до соціальних фондів. Об’єкт обкладення внесками до соціальних фондів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Внески до соціальних фондів

 

Об’єкт обкладення внесками до соціальних фондів

 

З 13.01.2009 р. набрав чинності Закон № 799. Як змінився об’єкт обкладення внесками до соціальних фондів у зв’язку з набуттям чинності цим Законом?

м. Одеса

 

Щодо об’єкта обкладення внесками до фондів соціального страхування зазначимо таке.

Об’єкт обкладення внесками до Пенсійного фонду у 2009 році для підприємства та застрахованої особи однаковий — це:

1) витрати на оплату праці, перелічені в

розділі 2 Інструкції № 5, що підлягають обкладенню податком з доходів;

2) суми винагород фізичним особам за виконання робіт за договором цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб;

3) сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Об’єкт обкладення внесками до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для підприємства та найманого працівника також однаковий — це витрати на оплату праці, перелічені в

розділі 2 Інструкції № 5, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Внесок до Фонду соціального страхування від нещасних випадків сплачується лише роботодавцями. Об’єктом обкладення внеском до зазначеного Фонду є витрати на оплату праці, перелічені в

розділі 2 Інструкції № 5, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб.

Внесками до Фонду соціального страхування на випадок безробіття для роботодавця і працівника обкладаються витрати на оплату праці, перелічені в

розділі 2 Інструкції № 5, що підлягають обкладенню податком з доходів. З 13.01.2009 р. для внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття розширилася база оподаткування.

По-перше, з 13 січня 2009 року страхові внески до Фонду страхування на випадок безробіття нараховуються

на суми виплати за виконання робіт (надання послуг) фізичним особам, які працюють у юридичних та фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру. Звертаємо увагу: внесок до Фонду страхування на випадок безробіття з цих виплат сплачується тільки в частині так званих нарахувань.

Згідно з роз’ясненнями, наведеними Державним центром зайнятості в

листі від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 8) страхові внески до Фонду страхування на випадок безробіття нараховуються:

— для юридичних та фізичних осіб

(роботодавців), які уклали договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з працівниками, з якими вони перебувають у трудових відносинах, — у розмірі 1,6 %;

— для

юридичних та фізичних осіб, які уклали договори цивільно-правового характеру на виконання робіт (надання послуг) з іншими фізичними особами, з якими вони не перебувають у трудових відносинах, — у розмірі 2,2 %.

По-друге, з 13.01.2009 р. із заробітної плати працюючих пенсіонерів та іноземців необхідно утримувати внески до Фонду страхування на випадок безробіття в розмірі 0,6 %. Нарахування на зарплату таких працівників, як і раніше, здійснюються роботодавцями, тільки за новою ставкою (1,6 %).

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі