Теми статей
Обрати теми

Нерезиденти. Оподаткування заробітної плати іноземців: внески до соціальних фондів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нерезиденти

 

Оподаткування заробітної плати іноземців: внески до соціальних фондів

 

З 13 січня 2009 року змінено ставки до деяких фондів соціального страхування. Чи сталися якісь зміни в порядку обкладення заробітної плати працівників-іноземців внесками до соціальних фондів?

м. Миколаїв

 

Заробітна плата працівників-іноземців є об’єктом для нарахування та утримання внесків до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а також нарахування внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Окремо зупинимося на оподаткуванні заробітної плати іноземців внесками до Фонду соціального страхування на випадок безробіття.

До 13 січня 2009 року згідно зі ст. 5 Закону № 1533 іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні, не підлягали страхуванню на випадок безробіття, якщо інше не було передбачено міжнародними договорами України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України. Водночас нарахування внесків до Фонду соціального страхування на випадок безробіття на фонд оплати праці працівників-іноземців, як тих, які тимчасово працюють в Україні, так і тих, які прибули на постійне місце проживання в Україну, провадилося в загальному порядку.

Тобто до зазначеної дати внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття на заробітну плату нараховувалися, але з неї не утримувалися.

З 13 січня 2009 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення» від 25.12.2008 р. № 799-VI, згідно з Прикінцевими положеннями якого до 1 січня 2011 року припинено дію ст. 5 Закону № 1533. Отже, з 13 січня 2009 року іноземці та особи без громадянства, які тимчасово працюють за наймом в Україні, підлягають страхуванню на випадок безробіття, а отже, з їх заробітної плати утримуються внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття за ставкою 0,6 %*. Це підтверджується листом від 19.01.2009 р. № ДЦ-03-227/0/6-09 («Податки та бухгалтерський облік, 2009, № 8).

* Зазначена ставка діє з 13 січня 2009 року.

Нагадаємо, що в частині нарахувань внесків на соціальне страхування на випадок безробіття з 13 січня 2009 року діє нова ставка — 1,6 %.

Таким чином, нарахування внесків на заробітну плату за січень 2009 року провадиться із застосуванням різних ставок: до 13 січня 2009 року на заробітну плату іноземця внески нараховуються за ставкою 1,3 %, а після зазначеної дати внески нараховуються за ставкою 1,6 %, а утримуються за ставкою 0,6 %. При цьому заробітна плата розподіляється пропорційно відпрацьованим дням.

Звертаємо увагу: з 13 січня 2009 року діє нова редакція ст. 8 Закону № 803, згідно з якою за використання праці іноземців без спеціального дозволу, виданого державною службою зайнятості, накладається штраф у розмірі 20 мінімальних заробітних плат (на сьогодні — 12100 грн.) за кожного працівника-іноземця. Раніше штраф становив 50 нмдг (850 грн.). Тому, щоб уникнути великих штрафів при прийнятті на роботу іноземця, роботодавцям слід подбати про отримання такого дозволу.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі