Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Питання та відповіді стосовно застосування РРО

Редакція ПБО
Стаття

Питання та відповіді стосовно застосування РРО

 

Документи статті

Закон про РРО

— Закон України від 06.07.95 р. № 265/95 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг» (у редакції Закону від 01.06.2000 р. № 1776-III).

Постанова № 199

— постанова КМУ від 18.02.2002 р. № 199 «Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування».

Положення № 614

— Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Порядок реєстрації книг

— Порядок реєстрації та ведення книг обліку розрахункових операцій і розрахункових книжок, затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Порядок застосування РРО

— Порядок реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

 

Яка періодичність роздрукування фіскальних звітних чеків, якщо роботу РРО розпочато 10.11 о 09.00 (перша розрахункова операція — о 10.00)? Коли касиру роздрукувати наступний Z-звіт?

 

Відповідно до п. 9 ст. 3

Закону про РРО суб’єкти підприємницької діяльності, які застосовують реєстратори розрахункових операцій, зобов’язані щоденно роздруковувати фіскальні звітні чеки (Z-звіти) і забезпечувати їх зберігання в книзі обліку розрахункових операцій.

Відповідно до ст. 13

Закону про РРО вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування встановлюються КМУ. Так, відповідно до постанови № 199 підсумок розрахунків обчислюється за зміну.

Зміна

— період роботи реєстратора від реєстрації першої розрахункової операції після виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту (п. 2 постанови № 199). Максимальна тривалість зміни не може перевищувати 24 годин (примітка до постанови № 199).

Розрахункова операція

відповідно ст. 2 Закону про РРО — приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг).

Листом ДПАУ від 07.11.2002 р. № 7501/6/23-2119 зазначено, що роздруковувати фіскальні звітні чеки необхідно

не пізніше, ніж через 24 години після початку роботи касового апарата.

Виходячи із зазначеного, щоденно між часом, зазначеним у першому і останньому чеках на товари (послуги), не повинно проходити більше 24 годин (у цьому випадку не пізніше 10.00 11 листопада). Якщо ж між роздрукуванням попереднього і поточного фіскальних звітних чеків минуло більше 24 годин, перевіряючи можуть оштрафувати підприємство. Про це ж стверджується у постанові Вищого Господарського суду України від 06.07.2005 р. (справа № 25/534).

 

Водоканал приймає кошти від населення за надані послуги шляхом виїзду касира на автомобілі. Чи потрібно в касовому чеку зазначити номер автомобіля чи назву та адресу юридичної особи?

 

Відповідно до п. 3.2 р. 3

Положення № 614 фіскальний касовий чек на товари (послуги) — форма № ФКЧ-1 повинен містити перелік обов’язкових реквізитів, зокрема, назву та адресу господарської одиниці. Відповідно до р. 1 Положення № 614 господарська одиниця — стаціонарний або пересувний об’єкт, у тому числі транспортний засіб, де реалізуються товари чи надаються послуги та здійснюються розрахункові операції. У такій ситуації автомобіль не є господарською одиницею, з якої реалізуються товари або надаються послуги, а є засобом пересування касира. Тому у фіскальному касовому чеку на послуги необхідно зазначити, зокрема, назву юридичної особи, яка зазначена у свідоцтві про державну реєстрацію та її місцезнаходження (адреса).

 

Які дії підприємства при втраті розрахункової книжки? Чи є штраф за втрату книги?

 

Відповідно до п. 3 ст. 17

Закону про РРО при незберіганні, зокрема, розрахункових книжок протягом встановленого терміну до суб’єктів підприємницької діяльності застосовуються фінансові санкції у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 грн.).

Для отримання нової розрахункової книжки необхідно подати письмову заяву довільної форми і довідку про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій (п. 3.4

Порядку реєстрації книг).

 

Універсам здає в оренду приміщення. Чи можливо отримати оренду плату в касу? Чи необхідно провести цю операцію через РРО?

 

Суб’єкти підприємницької діяльності, які працюють у сфері торгівлі, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО), якщо здійснюють платежі у готівковій формі або із застосуванням платіжних карток, жетонів, чеків (ст. 1

Закону про РРО). Відповідно до п. 1 ст. 9 Закону про РРО юридичні особи, які надають послуги, можуть оформляти готівкові платежі із застосуванням прибуткових касових ордерів, але ця норма не розповсюджується на підприємства торгівлі. При отримані орендної плати універсам зобов’язаний застосовувати РРО (лист ДПАУ від 21.12.2005 р. № 12867/6/23-8019). Послугу оренди у цьому випадку необхідно попередньо запрограмувати. Так, відповідно до п. 2.3 Положення № 614 суб’єкт підприємництва на свій розсуд має право вводити до фіскальних чеків, які роздруковує РРО, додаткові дані, що стосуються розрахунків. При цьому реквізити фіскального чеку мають відповідати вимогам, установленим п. 3.2 Положення № 614 про форму розрахункових документів.

 

Чи може підприємство застосувати один РРО, якщо має декілька відділів в одному магазині?

 

Порядок застосування РРО

встановлює залежність кількості використовуваних підприємством РРО від територіального розташування місця їх застосування, а не від кількості відділів та видів діяльності, тобто підприємство може запрограмувати в РРО два — три відділи (наприклад: «кондитерський відділ», «гастрономія», тощо). У цьому випадку у фіскальних касових чеках з’явиться додатковий реквізит — назва відділу. При цьому реквізити фіскального чеку мають відповідати вимогам, установленим п. 3.2 Положення № 614 про форму розрахункових документів.

 

В який термін необхідно перейти до застосування РРО, якщо обсяг розрахункових операцій перевищив 200 тис. грн., при здійсненні роздрібної торгівлі насінням у кіоску на території села? Який штраф за непроведення розрахункових операцій через РРО ?

 

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, зокрема, при здійсненні роздрібної торгівлі насінням у кіоску на території села, перевищення якого потребує застосування РРО, визначений у сумі 200 тис. грн.

відповідно п. 2 постанови КМУ від 23.08.2000 р. № 1336. На виконання ст. 11 Закону про РРО КМУ постановою від 07.02.2001 р. № 121 термін переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік операцій із застосуванням РРО визначено в один місяць з дати перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій (200 тис. грн.). За непроведення розрахункових операцій через РРО п. 1 ст. 17 Закону про РРО передбачені штрафні санкції у п’ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг).

 

Чи проводиться повернення коштів через РРО за повернений товар (взуття)?

 

Відповідно до ст. 3

Закону про РРО підтвердженням факту купівлі товару є виданий в обов’язковому порядку розрахунковий документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо).

Відповідно до п. 2 ст. 3

Закону про РРО у разі застосування РРО операції повернення коштів покупцю підлягають реєстрації через РРО. Відповідно до п. 4.8 Порядку застосування РРО, якщо сума коштів, виданих при поверненні товару, перевищує 100 грн., то матеріально відповідальній особі чи особі, яка безпосередньо здійснює розрахунки, необхідно скласти акт про видачу коштів. В акті зазначається: дані документа, що встановлює особу покупця, який повертає товар, відомості про товар, суму виданих коштів, номер, дату і час видачі розрахункового документа, що підтверджує купівлю товару. Акт передається до бухгалтерії та зберігається протягом 3 років.

За

наявності розрахункового документа, що підтверджує факт внесення коштів за придбаний товар (взуття), паспорту та заяви покупця, кошти повертаються покупцю і операція повернення проводиться через РРО.

 

Головний державний податковий інспектор Iнформаційно-довідкового департаменту ДПС Л. Краснокутська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі