Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Нарахування компенсації за прострочення виплати зарплати

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нарахування компенсації за прострочення виплати зарплати

 

На підприємстві є заборгованість з виплати заробітної плати працівникам, які вже звільнилися. При погашенні заборгованості із зарплати їм нараховується компенсація за прострочення її виплати. Як оподатковується ця компенсація і як вона відображається в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ?

(м. Київ)

 

Перш ніж розглянути порядок оподаткування компенсації за прострочення виплати заробітної плати, зазначимо загальні питання, що стосуються її нарахування. Компенсація виплачується в разі затримки виплати зарплати на один і більше календарних місяців.

Компенсація за затримку виплати заробітної плати, нарахованої після 01.01.2001 р., розраховується відповідно до Порядку проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159 (далі — Порядок № 159).

Згідно з п. 4 Порядку № 159 сума компенсації розраховується як добуток суми нарахованої, але не виплаченої працівнику зарплати за відповідний місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів) і приросту індексу споживчих цін (індексу інфляції) у відсотках для визначення суми компенсації, ділений на 100. Отже, у розрахунку бере участь «чиста» заробітна плата, тобто нарахована сума за мінусом утриманих сум податку з доходів фізичних осіб (прибуткового податку), а також внесків до соціальних фондів.

Нарахування компенсації проводиться один раз безпосередньо перед виплатою заборгованості із заробітної плати. Виплата здійснюється в місяці, в якому виплачується заборгованість із зарплати за відповідний місяць.

У ситуації, зазначеній у запитанні, нарахування компенсації за прострочення виплати зарплати проводиться, коли фізична особа вже не є працівником підприємства.

Щодо обкладення суми компенсації податком з доходів фізичних осіб та соціальними внесками зазначимо таке.

Згідно із Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV компенсація за прострочення виплати заробітної плати підлягає обкладенню податком з доходів фізичних осіб. На нашу думку, суму компенсації за прострочення виплати зарплати колишньому працівнику необхідно відображати в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «01».

Внески до соціальних фондів на суму компенсації за прострочення виплати заробітної плати працівнику, який на момент її нарахування вже не перебуває у трудових відносинах з підприємством, не нараховуються.

Нагадаємо: за загальним правилом нарахування та утримання внесків до соціальних фондів провадять при одночасному дотриманні таких умов:

1) нараховані виплати включаються до фонду оплати праці згідно з Інструкцією зі статистики заробітної плати, затвердженою наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (базою для обкладення внесками до Пенсійного фонду є також сума оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та сума допомоги по тимчасовій непрацездатності);

2) виплату нараховують найманому працівнику;

3) сума нарахувань обкладається податком з доходів фізичних осіб.

Якщо хоча б одна з умов не виконується, то виплати, що нараховуються, не обкладаються внесками до соціальних фондів. Тому, якщо виплата нараховується фізичній особі, яка вже не перебуває у трудових відносинах, то на цю виплату соціальні внески не нараховуються.

Такий самий висновок міститься в листах Мінпраці від 10.11.2004 р. № 11397/0/14-04-020-6, від 18.09.2008 р. № ДЦ-03-5743/0/6-08, ПФУ від 09.10.2008 р. № 17566/03-20 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 89).

Щодо валових витрат підприємства, то згідно з п.п. 5.6.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.058.97 р. № 283/97-ВР додатково до виплат, передбачених п.п. 5.6.1 цього Закону, до складу валових витрат платника податку включаються обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, що надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством.

Як і в п.п. 5.6.1, так і в п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток ідеться про виплати працівникам підприємства. А в цьому випадку на момент нарахування компенсації фізична особа вже не перебувала у трудових відносинах з підприємством. Разом з тим варто зауважити: ДПАУ визнає валові витрати щодо доходів, які нараховано колишнім працівникам підприємства. Так, у своєму листі від 19.09.2006 р. № 17375/7/15-0517 ДПАУ не заперечує проти включення премій, нарахованих за результатами діяльності за період, в якому фізична особа перебувала у трудових відносинах, на підставі п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток.

Таким чином, найімовірніше ДПАУ не заперечуватиме і проти валових витрат щодо суми компенсації за прострочення виплати заробітної плати колишнім працівникам, збільшених на підставі

п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток, як обов’язкової виплати.

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі