Теми статей
Обрати теми

Щодо підписання декларації з ПДВ за відсутністю з об'єктивних причин керівника

Редакція ПБО
Лист від 03.10.2008 р. № 20187/7/16-1517-20

Щодо підписання декларації з ПДВ за відсутністю з об’єктивних причин керівника

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.10.2008 р. № 20187/7/16-1517-20

(витяг)

 

ДПАУ розглянула лист <...> щодо визначення посадової особи підприємства, яка має право підписувати податкову декларацію з податку на додану вартість, і повідомляє.

<...>

З метою визначення відповідальних посадових осіб слід враховувати, що при реєстрації платником податку на додану вартість, відповідно до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 1 березня 2000 року № 79, особа направляє на адресу податкового органу з повідомленням про вручення або вручається особисто представником такої особи службовій особі податкового органу реєстраційну заяву за формою № 1-ПДВ, у розділі 5 якої зазначаються відомості про відповідальних осіб платника — керівника і головного бухгалтера.

Таким чином, достовірність даних, наведених у декларації з податку на додану вартість та інших документах, що ґрунтуються на даних податкового обліку, підтверджується підписами тих відповідальних посадових осіб (керівника, головного бухгалтера), інформація про яких наведена у розділі 5 реєстраційної заяви за формою № 1-ПДВ, яку платник податку на додану вартість подає податковому органу при реєстрації як платника податку.

У випадку відсутності керівника юридичної особи на робочому місці з об’єктивних причин (відрядження, лікарняний тощо), податкова декларація може бути підписана особою, уповноваженою установчими документами підприємства виконувати обов’язки керівника на час його відсутності, за умови, що відсутність керівника підтверджена відповідними документами, які подаються разом з податковою декларацією до податкового органу.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Хто підписує податкову декларацію, якщо директор відсутній?

На думку ДПАУ, відсутність керівника підприємства на робочому місці, у зв’язку з чим податкова декларація не може бути ним підписана, має бути обумовлена об’єктивними причинами. Більше того, ці причини підприємству необхідно підтвердити відповідними документами, які слід подати одночасно з податковою декларацією до податкового органу.

У листі, що коментується, ДПАУ не називає наслідків недодавання документів, що підтверджують «об’єктивні причини» відсутності керівника. Відмови у прийнятті декларації це спричинити в будь-якому випадку не повинно: згідно з п.п. 4.1.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181 (далі — Закон № 2181) прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу; податкова декларація приймається без попередньої перевірки; відмова посадової особи контролюючого органу прийняти податкову декларацію з будь-яких причин забороняється і розцінюється як перевищення службових повноважень.

Реальнішою виглядає загроза того, що

подану податкову звітність з ПДВ не буде визнано податковою декларацією. Обґрунтувати таке своє рішення податковий орган може посиланням на абзац п’ятий п.п. 4.1.2 Закону № 2181. Відповідно до нього податкова звітність, отримана контролюючим органом від платника податків як податкова декларація, заповнена всупереч правилам, зазначеним у затвердженому порядку її заповнення, може бути не визнана контролюючим органом як податкова декларація, якщо її, зокрема, не підписано відповідними посадовими особами. Порядок заповнення та подання податкової декларації, затверджений наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166, такими посадовими особами називає керівника та бухгалтера (п. 3.4).

Наші побоювання підтверджує і аналіз тексту наказу ДПАУ від 18.04.2008 р. № 266 «Про організацію взаємодії органів державної податкової служби при обробці розшифровок податкових зобов’язань та податкового кредиту з податку на додану вартість у розрізі контрагентів».

Якщо податковий орган не визнає подану звітність податковою декларацією, він повинен звернутися до платника податків з письмовою пропозицією подати нову податкову декларацію з виправленими показниками (із зазначенням підстав неприйняття попередньої декларації). У свою чергу у платника податків, який отримав таку пропозицію від податкового органу, є вибір: або подати таку нову декларацію, сплативши 170 грн. штрафу, або оскаржити рішення податкового органу в порядку апеляційного узгодження (після письмової пропозиції подати нову декларацію має надійти податкове повідомлення-рішення з певною сумою податкового зобов’язання, яке вже і оскаржити).

На що може послатися платник податків, який зважився на судове оскарження рішення податкового органу?

Насамперед, слід звернути увагу на відсутність у платника податків обов’язку підтверджувати повноваження посадових осіб на підписання податкової звітності на стадії її подання до податкового органу. Такий обов’язок не передбачено ні Законом № 2181, ні іншими законодавчими актами.

Вимоги ДПАУ в тому вигляді, в якому їх викладено в листі, не зможе виконати навіть те підприємство, яке згодне на будь-які її умови, адже на момент подання декларації в підприємства ще немає документів, які могли б підтвердити причини відсутності керівника (немає ні оформленого посвідчення про відрядження, ні листка непрацездатності, про які згадує ДПАУ).

Слід також зазначити, що виконання обов’язків керівника може бути покладено на іншу посадову особу не тільки статутними документами (незважаючи на те, що в листі ДПАУ визнає тільки цей варіант). Можливі варіанти наділення такими повноваженнями заступника директора чи інших посадових осіб уже нами розглядалися (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83, с. 55). В аспекті листа, що коментується, нагадаємо, що статутом може бути передбачено право директора передавати свої повноваження іншій особі на час своєї відсутності. Зробити це директор може, видавши відповідний наказ. Тут ДПАУ могла б узяти приклад з НБУ, який у листі від 26.08.2008 р. № 11-113/3421-115-75 визнав, що певні обов’язки керівника можуть покладатися в порядку, передбаченому законодавством про працю та цивільним законодавством, на інших працівників наказом (розпорядженням) керівника, довіреністю тощо («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 82).

Для більшої переконливості можна також за аналогією використати положення ДСТУ 4163-2003 «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації», яким передбачено, що за відсутності посадової особи, підпис якої зазначено в документі, документ підписує особа, яка виконує її обов’язки, або її заступник. У цьому випадку обов’язково зазначається посада та прізвище особи, яка підписала документ, наприклад: «Виконуючий обов’язки», «Заступник».

У цілому, контролюючі органи повинні виходити з презумпції того, що податкову декларацію підписано уповноваженими на це посадовими особами, оскільки підпис завірено печаткою підприємства. Якщо сумніви все ж таки виникають, податковий орган уже після прийняття декларації може звернутися до підприємства з пропозицією подати документи, що підтверджують наявність у осіб, які підписали декларацію, відповідних повноважень. І

якщо підприємство подає такі документи, декларація повинна вважатися своєчасно поданою. Із такої презумпції виходять у своїй практиці суди, зазначаючи: якщо в суду виникають сумніви щодо повноважень посадової особи підприємства на підписання того чи іншого документа, він вимагає відповідні докази в підприємства (п. 14 листа ВГСУ від 14.12.2007 р. № 01-8/973, п. 1.9 рекомендацій ВГСУ від 09.12.2004 р. № 04-5/3358).

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі