Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту у разі виключення легкового автомобіля з основних фондів і продажу його як товару

Редакція ПБО
Лист від 05.11.2008 р. № 22622/7/16-1517-21

Щодо податкового кредиту у разі виключення легкового автомобіля з основних фондів і продажу його як товару

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.11.2008 р. № 22622/7/16-1517-21

 

ДПАУ розглянула лист щодо формування податкового кредиту з ПДВ при придбанні легкового автомобіля, у тому числі у разі його продажу, і повідомляє.

Згідно з п.п. 7.4.1 ст. 7 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон) податковий кредит звітного періоду визначається виходячи із договірної (контрактної) вартості товарів (послуг), але не вище від рівня звичайних цін, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 6.1 статті 6 та статтею 81 цього Закону, протягом такого звітного періоду у зв’язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку, придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій в необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання у виробництві та/або поставці товарів (послуг) для оподатковуваних операцій у межах господарської діяльності платника податку.

Відповідно до другого абзацу п.п. 7.4.2 ст. 7 Закону

сума податку, сплачена платником податку при придбанні легкового автомобіля (крім таксомоторів), що включається до складу основних фондів, до податкового кредиту не включається.

Враховуючи зазначене,

у разі виключення легкового автомобіля зі складу основних фондів і продажу його як товару, на дату такого продажу до складу податкового кредиту може бути віднесено частину суми податку на додану вартість, нараховану (сплачену) при придбанні такого автомобіля, яка відповідає незамортизованій частині вартості, але не вище від рівня звичайної ціни, що склалася на момент такого продажу.

База оподаткування поставки легкового автомобіля відповідно до пункту 4.1 статті 4 Закону визначається виходячи з його договірної вартості, але не нижче від рівня звичайної ціни.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

При продажу легкового автомобіля можна відновити податковий кредит з ПДВ

Перед нами черговий приклад мінливості позиції податківців. Читачі, які уважно стежать за історією цього питання, пам’ятають відносно недавній лист ДПАУ від 14.06.2008 р. № 5977/6/16-1515-20 («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 54, с. 16—17). Крім іншого, у ньому надавалася відповідь на запитання про можливість відновлення податкового кредиту щодо придбаних легкових автомобілів (уключених до складу основних фондів) у разі їх продажу в наступному після придбання періоді. Слід зауважити: тодішня відповідь ДПАУ зводилася до

неможливості відновлення податкового кредиту в цій ситуації. Як було зазначено в редакційному коментарі до згаданого листа, багато платників сподівалися почути зовсім іншу думку. І ці надії, на наш погляд, були небезпідставними.

У листі, що коментується, ДПАУ фактично дезавуює свої попередні роз’яснення з цього приводу і прямо

визнає можливість відновлення податкового кредиту в частині, що припадає на незамортизовану вартість легкового автомобіля (словам «і продажу його як товару» ми б особливого значення не надавали, оскільки в бухоблікових цілях такий автомобіль дійсно продаватиметься через рахунок 286, а в податкових цілях продаватимуться основні фонди, оскільки податкове законодавство не передбачає механізму переведення основних фондів до «товарів» перед їх продажем, та й у податковому значенні термін «товар» уключає основні фонди).

Повністю підтримуємо таку позицію і вважаємо її такою, що відповідає ідеології Закону про ПДВ. Водночас відсутність у законі прямих приписів щодо цього, так само як і непередбачуваність майбутніх роз’яснень самої ДПАУ, потребує від платників обережності. Ця обережність, вочевидь, має виявитися у спробі отримання від власної ДПІ

індивідуального податкового роз’яснення аналогічного змісту.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі