Заповнення підсумкової накладної підприємствами ресторанного господарства
Підприємство ресторанного господарства здійснює реалізацію продукції власного виробництва та купованих товарів кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ.
Як потрібно заповнювати підсумкову податкову накладну, якщо асортимент реалізованих товарів і готової продукції досить великий?(м. Донецьк)
Відповідно до
п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219, заклад ресторанного господарства — це організаційно структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє та (або) доготовлює, продає або організовує споживання продукції власного виробництва та купованих товарів, може організовувати дозвілля споживачів.При складанні податкової накладної заклади ресторанного господарства повинні керуватися нормами
п. 8.4. Порядку № 165, відповідно до яких підставою для складання податкової накладної за щоденними підсумками є здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачу — неплатнику ПДВ. Підсумкова накладна виписується на весь денний оборот за винятком суми, яку відображено в податкових накладних, виписаних протягом дня на вимогу покупців — платників ПДВ. Незважаючи на те що кінцевому споживачу підсумкова накладна не видається, виписувати її потрібно у двох примірниках, обидва з яких залишаються у платника податків (див. лист ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 68).Заповнюється підсумкова податкова накладна за
загальними правилами. Разом із тим при її складанні необхідно враховувати нюанси, пов’язані з відпуском товарів та готової продукції кінцевим споживачам. Так, рядки шапки підсумкової податкової накладної може бути заповнено так:— у рядку «Покупець» рекомендуємо зазначити «Кінцевий споживач»;
— у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця», «Місцезнаходження покупця», «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» — поставити позначку «Х»;
— у рядку «Умови поставки» — позначку «договір купівлі-продажу».
Щодо графи 3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця», то відповідно до
п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ вона є обов’язковим реквізитом податкової накладної. При цьому будь-яких застережень щодо її заповнення в підсумковій податковій накладній Порядок № 165 не містить. У зв’язку із цим підприємство ресторанного господарства має керуватися загальними правилами та відображати в підсумковій податковій накладній усю номенклатуру товарів. У противному разі до посадових осіб підприємства може бути застосовано адміністративний штраф за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 85 до 170 грн. (ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X).Разом із тим суб’єкт господарської діяльності має право відправити до місцевої ДПІ запит щодо можливості зазначення у графі 3 підсумкової податкової накладної, наприклад,
номерів розрахункових документів, наданих покупцям за день. У разі отримання позитивної відповіді підприємство зможе уникнути клопітної процедури внесення до підсумкової податкової накладної всієї номенклатури продукції власного виробництва та купованих товарів.
Марина Ковенко, економіст-аналітик