Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Заповнення підсумкової накладної підприємствами ресторанного господарства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Заповнення підсумкової накладної підприємствами ресторанного господарства

 

Підприємство ресторанного господарства здійснює реалізацію продукції власного виробництва та купованих товарів кінцевим споживачам — неплатникам ПДВ.

Як потрібно заповнювати підсумкову податкову накладну, якщо асортимент реалізованих товарів і готової продукції досить великий?

(м. Донецьк)

 

Відповідно до

п. 1.3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219, заклад ресторанного господарства — це організаційно структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє та (або) доготовлює, продає або організовує споживання продукції власного виробництва та купованих товарів, може організовувати дозвілля споживачів.

При складанні податкової накладної заклади ресторанного господарства повинні керуватися нормами

п. 8.4. Порядку № 165, відповідно до яких підставою для складання податкової накладної за щоденними підсумками є здійснення поставки товарів (послуг) за готівку кінцевому споживачу — неплатнику ПДВ. Підсумкова накладна виписується на весь денний оборот за винятком суми, яку відображено в податкових накладних, виписаних протягом дня на вимогу покупців — платників ПДВ. Незважаючи на те що кінцевому споживачу підсумкова накладна не видається, виписувати її потрібно у двох примірниках, обидва з яких залишаються у платника податків (див. лист ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 68).

Заповнюється підсумкова податкова накладна за

загальними правилами. Разом із тим при її складанні необхідно враховувати нюанси, пов’язані з відпуском товарів та готової продукції кінцевим споживачам. Так, рядки шапки підсумкової податкової накладної може бути заповнено так:

— у рядку «Покупець» рекомендуємо зазначити «Кінцевий споживач»;

— у рядках «Індивідуальний податковий номер покупця», «Місцезнаходження покупця», «Номер свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість (покупця)» — поставити позначку «Х»;

— у рядку «Умови поставки» — позначку «договір купівлі-продажу».

Щодо графи 3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця», то відповідно до

п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ вона є обов’язковим реквізитом податкової накладної. При цьому будь-яких застережень щодо її заповнення в підсумковій податковій накладній Порядок № 165 не містить. У зв’язку із цим підприємство ресторанного господарства має керуватися загальними правилами та відображати в підсумковій податковій накладній усю номенклатуру товарів. У противному разі до посадових осіб підприємства може бути застосовано адміністративний штраф за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 85 до 170 грн. (ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X).

Разом із тим суб’єкт господарської діяльності має право відправити до місцевої ДПІ запит щодо можливості зазначення у графі 3 підсумкової податкової накладної, наприклад,

номерів розрахункових документів, наданих покупцям за день. У разі отримання позитивної відповіді підприємство зможе уникнути клопітної процедури внесення до підсумкової податкової накладної всієї номенклатури продукції власного виробництва та купованих товарів.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі